Opasna bakterija zasad ne prijeti našim maslinicima

Opasna bakterija zasad ne prijeti našim maslinicima

Ilustracija - Dino Stanin/PIXSELL

Bakterija koja pustoši maslinike u južnoj Italiji izazvala je pravu uzbunu u cijeloj Europi. I naši stručnjaci i sve nadležne službe budno prate sve u vezi s tim problemom zbog kojeg su Talijani već pretrpjeli ogromne štete koje se mjere u stotinama milijuna eura. Opasne bakterije zasad nema na našem području, ali se sve dojave zabrinutih maslinara provjeravaju.

Poljoprivredno savjetodavna služba Zadarske županije prva je spona s maslinarima na terenu i adresa na kojoj se traži savjet stručnjaka kao što je Ivan Šimičević zadužen za zaštitu bilja:

       Pa imali smo u zadnje vrijeme nekoliko takvih dojava jer naši poljoprivrednici naravno da prate medije i onda kad se o nečemu previše piše postaju i zabrinuti…

Zasad čini se bez potrebe jer do sada Savjetodavna služba nije tražila izlazak fitosanitarne inspekcije na teren koja po proceduri procjenjuje treba li uzeti uzorak i poslati ga Zavodu za zaštitu bilja na analizu.

       Do sada nismo radili analize takvoga tipa jer smo smatrali da je to nepotrebno. Ali evo, nedavno smo imali jedan slučaj iz Biograda gdje ćemo se detaljnije time pozabaviti pa ćemo vidjeti o čemu bi se tu moglo raditi jer se dogodila rezidba nakon toga, čekat ćemo i vidjeti porast mladih i što će se događati u tom masliniku.

Ne vjeruje da se radi o opasnoj bakteriji lat. Xylella fastidiosa, ali zbog mjera predostrožnosti držat će se procedure - kaže Šimičević od kojeg doznajemo da ova bakterija napada i agrume, čak i vinograde a dobar joj je domaćin i oleandar.

       Treba gledati na način da su rizici od samog širenja te bolesti u Hrvatskoj prije svega uvoz sadnog materijala s područja Italije gdje se događaju ti problemi. Fitosanitarna inspekcija stoga itekako vodi računa o biljnim putovnicama.

Inače protiv bakterije koja je poharala maslinike na jugu Italije nema djelotvornih preparata kojima se može suzbijati već samo krčenjem.

Komentari