Optužnica u studenome ponovno na Županijskom sudu

Optužnica u studenome ponovno na Županijskom sudu

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Zagrebački Županijski sud u studenome će ponovno raspravljati o osnovanosti optužnice protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete te ostalih u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić novu je sjednicu optužnog vijeća zakazala za 10. studenoga nakon što je Vrhovni sud potvrdio raniju odluku Županijskg suda koji je odbio izdvojiti dokaze iz istrage za koje je obrana tvrdila da su prikupljeni nezakonito.

Među ostalim odvjetnici Kalmetinih suoptuženika tražili su da se iz spisa kao nezakonit izdvoji iskaz svjedoka Drage Tadića, ali i podaci o stanju računa tvrtke Remorker International po kojoj je nazvana ovo korupcijska afera.
Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.
Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Kalmetinin odvjetnik Krešimir Vilajtović u ponedjeljak je ponovio da njegov branjenik od početka poriče Uskokove optužebe da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim Kalmete i ostala tri optuženika za koje Uskok tvrdi da su s njim bili u dogovoru i predavali mu novac u potpunosti odbacuju optužbe. Nema ni jedan personalni materijalni dokaz osim iskaza Josipa Sapunara koji čak nije ni rekao da bi Kaleti davao novac, izjavio je Vilajtović Hini.

Komentari