"Otarnos": o neispričanim pričama školjkara i ribara

"Otarnos": o neispričanim pričama školjkara i ribara "Otarnos": o neispričanim pričama školjkara i ribara

foto: Duško Jaramaz / Pixsell, HRT

Prikazati školjkare i ribare Novigrada, Obrovca i Starigrada kao predstavnike tradicionalnog ali održivog mediteranskog života cilj je projekta Otarnos kojeg provodi zadarsko Društvo istraživača mora 20 tisuća milja.

Na današnjoj početnoj konferenciji projekta njegova voditeljica, magistra biologije i ekologije mora Sanja Stipić govorila je o aktivnostima koje slijede. U lipnju će se održati radionica s ribarima i školjkarima, a zatim :  Već smo zadali zadatak srednjoškolcima u Obrovcu da počnu intervjuirati školjkare i ribare iz svog kraja, da bi u konačnici kreirali Zbornik „Tri mora pričaju neispričane priče školjkara i ribara “ , to smo predvidjeli da će biti gotovo u rujnu ili listopadu - kazala je predstavljajući projekt na on-line konferenciji Sanja Stipić.

Ističe i kako je jedna od planiranih aktivnosti i studijsko putovanje u Francusku u posjet tamošnjim uzgajivačima školjaka i ribarima, naravno, ukoliko to dozvole epidemiološki uvjeti.

Projekt OTARNOS –Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada za cilj ima osigurati prepoznatljivost područa LAGUR-a Tri mora, s naglaskom na područje Novigrada, Obrovca i Starigrada te njihovih lokalnih dionika (uzgajivača školjkaša i ribara) među stanovnicima i posjetiteljima tog kraja. Ciljevi su i prikazati školjkare i ribare kao kvalitetne predstavnike tradicijskog mediteranskog načina života, kojeg odlikuje skladan odnos s prirodom i djelatnosti temeljene na postulatima održivog rasta i razvoja, pridavanje dodane vrijednosti tradicijskim djelatnostima i proizvodima, razmjena iskustava i cjeloživotno obrazovanje. Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu između udruge izvan sektora ribarstva (Društvo istraživača mora – 20000 milja), jedinice lokalne samouprave (Općina Novigrad) i odgojno-obrazovne ustanove (SŠ Obrovac). Prijavljen je na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 361.134,28, a sufinanciran je sredstvima iz EU u iznosu od 306.964,14 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 54.170,14 kn.

 

Komentari