Otočani: Gdje su pravilnici za naše subvencije i ostala prava ?

Otočani: Gdje su pravilnici za naše subvencije i ostala prava ?

foto: Mjesni odbor Premuda/Facebook

Udruga Otočni sabor upozorava kako skoro 6 mjeseci nakon stupanja na snagu novoga Zakona o otocima nije objavljen niti jedan od 9 podzakonskih akata koji otočanima omogućava ostvarivanje novih prava. Iz resornog ministarstva poručuju kako se na novim pravilnicima intenzivno radi.

Udruga Otočni sabor  upozorava kako je preostalo još 40 dana do isteka zakonskog roka za donošenje 9 Pravilnika slijedom novoga Zakona o otocima. Nisu imenovani otočni koordinatori,  izmijenjeni indexi razvijenosti otoka, definirane subvencije za vodu.Predsjednik udruge Denis Barić: Vijeće Otočnog sabora je donijelo zaključak da počnemo odbrojavati jer je ostalo još 40 dana do isteka roka od 180 dana za donošenje pojedinih Pravilnika za otočne povlastice.  Do sada na e-savjetovanje nije izašao niti jedan pravilnik da se mi možemo očitovati. Nama su najvažnija dva Pravilnika : o indeksaciji i snabdijevanju otoka vodom vodonoscima i autocisternama. Znamo da je problem s vodom već započeo, ljudi nemaju vode, vodonosci već voze vodu po otocima a nije donesen Pravilnik. On bi se posebno trebao odnositi na otočne gospodarstvenike  jer u Zakonu stoji da se njima snosi trošak prijevoza do 50 posto. Koliko je to točno, gospodarstvenici korisnici te povlastice još ništa ne znaju.   

Iz resornog ministarstva  poručuju da na pravilnicima svakodnevno radi više radnih skupina. Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Tajana Huzak na naš upit Upravi za otoke odgovara: Ministarstvo žurno radi na izradi svih podzakonskih akata. Nije stvar u  brzom donošenju podzakonskih akata nego da se oni dobro i kvalitetno naprave kako bi se onda mogli kvalitetno provoditi, da se ne  događaju nikakvi propusti i da provedba bude u korist otočana. Sve radne skupine rade, Pravilnici će biti doneseni u zakonskom roku , neće se dogoditi nikakav propust . Osim toga, radne skupine smo jako proširili   stručnim ljudima , pa i ljudima koji su radili na novom Zakonu. Ministarstvo će napraviti prijedloge Pravilnika koji će se onda uputiti i tim ljudima koji su s nama sudjelovali u izradi zakona, ljudima iz civilnih udruga i otočnih zajednica koji su nam vrlo bitni  - kazala je za naš program pomoćnica ministrice Huzak.

Za objavu  i javnu raspravu preostalo je još mjesec i pol dana, otočani čekaju.

 

Denis Barić

Tajana Huzak

Komentari