Otvoren kabinet za prirodoslovne genijalce

Otvoren kabinet za prirodoslovne genijalce Otvoren kabinet za prirodoslovne genijalce

foto: SJM

U zadarskoj Osnovnoj školi Bartula Kašića danas je otvoren novouređeni kabinet za praktičnu nastavu iz bilogije, kemije, fizike i geografije. Dio je to projekta Zadar ZaDar koji je posvećen radu s darovitim učenicima, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

U novom kabinetu pokuse iz biologije kemije, fizike i geografije već danas su izvodile darovite učenice i učenici iz partnerskih škola: Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Osnovne škole Zadarski otoci, Osnovne škole Kruno Krstić i Osnovne škole Sv. Filip i Jakov. Profesorica Maja Sipina iz OŠ Sv. Filip i Jakov navodi kako je novi praktikum dio jedne prekrasne priče, opremljen je energetskim blokovima i didaktičkim materijalom koji je djeci potreban za budući rad. Mi smo odabrali darovitu djecu i izrađivali individualizirane programe za njihvo budući rad za koji se nadamo da će se u budućnosti primjenjivati i na ostale generacije. Motiv je njihova ljubav prema predmetu, oni zaista uživaju, to je jedna drugačija vrsta rada, to je ono kad vam dijete kaže Idemo učiteljice raditi - kako ćete se oduprijeti tome? - kazala nam je prof Sipina čije učenice su izvele pokus s izlučivanjem elementalnog srebra i druge. 

Da vremena za darovitu djecu unutar pretrpanih nastavnih planova i programa i nema previše potvrđuje i prof. biologije Julije Žigo iz OŠ Krune Krstića: Ovaj projekt je zato koristan, kako bismo izradili induvidualizirane planove za svakog pojedinog učenika, tako da se na pravi način može djetetu pristupiti i razvijati njegovu znatiželju.  S kompletima koje smo dobili moći ćemo unaprijediti naš rad s darovitim učenicima i zvoditi zanimljivije projekte - tvrdi prof. Žigo čije učenice su izvele par pokusa s mjerenjem fosfata i nitrita u moru.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 973.127,32 kuna od kojih bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose 100%. Partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Grad Zadar, Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, Osnovna škola Zadarski otoci, Osnovna škola Kruno Krstić i Osnovna škola Sv. Filip i Jakov. Planirano trajanje projekta je 18 mjeseci. U sklopu svečanog otvaranja praltikuma prirodoslovlja održan je i Okrugli stol na temu Mogućnosti multipliciranja rezultata na nacionalnoj razini.

 

S otvaranja praktikuma S. J. Mandić

Komentari