"Ovdje je spašena hrvatska kičma"

"Ovdje je spašena hrvatska kičma" "Ovdje je spašena hrvatska kičma"

Radio Zadar

Na današnji dan prije 28 godina u Domovinskom je ratu obranjena tadašnja općina Poličnik. Današnjim polaganjem vijenaca u Suhovarima i Poličniku odana je počast poginulima, a živući sudionici podsjetili su koliko je bila važna ova bitka i lokacija za ishod čitavog rata.

„Na ovom mjestu je Hrvatska spašena od presijecanja” ponosno se prisjećaju ljudi koji su 3. siječnja 1992. obranili tadašnju općinu Poličnik, ali su učinili i puno više od toga. Spriječili su da srbočetničke snage zauzimanjem magistrale i ceste prema Pagu odvoje Dalmaciju od ostatka Hrvatske. Danas načelnik Poličnika, a prije 28 godina i sam sudionik Domovinskog rata, Davor Lončar:

Mi smo prvi u Hrvatskoj koji su četnicima nanijeli poraz. Na taj dan oni su ušli na sat, dva u Suhovare i herojskom borbom hrvatskih branitelja iz Poličnika, Zadarske županije, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Varaždinske, Osječko-baranjske županije... mi smo napravili čudo!

Velike zasluge Lončar pripisuje tadašnjem zapovjedniku obrane općine Poličnik, Šimi Zdriliću koji je odbio naređenje temeljem Sarajevskog primirja da se neprijatelju prepusti područje oko državne ceste:

Nisam prepustio moja sela temeljem tog primirja, Suhovare, Rupalj i pola Poličnika. Mi smo se morali povući od magistrale zapadno dva kilometra, a oni isto tako istočno. Odbio sam to. Da je došlo do tog slučaja, bila bi odsječena Hrvatska na pola i Hercegovina. Znači, na ovom mjestu je spašena hrvatska kičma.

Da Hrvatska ostane cjelovita, mnogi su dali i život. Brojna izaslanstva su za njih danas u Suhovarima i Poličniku položila vijence i zapalila svijeće.

DAN OBRANE POLIČNIKA

Komentari