Ove godine hrvatski rekorder po rastu broja putnika

Ove godine hrvatski rekorder po rastu broja putnika

Ilustracija - foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zadarska zračna luka ove godine je hrvatski rekorder po rastu broja putnika. Godinu, u kojoj slave pola stoljeća postojanja, planiraju završiti s gotovo 800 tisuća putnika. Pred njima je i velik posao nadogradnje infrastrukture te proširenja zgrade putničkoga terminala.

Priča o uspješnom razvoju zadarske zračne luke počela je prije više od desetljeća uvođenjem linija najvećeg europskog niskotarifnoga prijevoznika - Ryanaira. S godinama su počeli slijetati i drugi avioprijevoznici, pa je zadarski aerodrom iz godine u godinu obarao vlastite rekorde. Kako planiraju završiti ovu godinu govori direktor Josip Klišmanić:

       Imamo rast od preko 30 posto. Na današnji dan imamo 794.303 putnika, što je za 31 posto više nego prošle godine. Sezonu se nadamo završiti s 800.000, ali ako ih "uhvatimo" bit ćemo zaista sretni, jer to je rast od skoro 200.000 putnika, što je iznimno puno.

Porastu putnika u idućoj godini nadaju se i zbog novih dnevnih linija Austrian Airlinesa, SAS-a, Laudamotiona i drugih, a u pregovorima su i s nekim velikim prijevoznicima. Plan je zbog stalnog rasta broja putnika širenje putničkoga terminala, kako bi u idućih 15 godina mogao opsluživati dva i pol milijuna putnika godišnje. Već u prosincu planiraju javnosti predstaviti idejno rješenje cijele Zračne luke, pa i zgrade terminala:

       I onda bismo nakon sezone, ja se nadam, krenuli u prva proširenja. Planiramo, naravno, ići fazno, tako da sva proširenja prate potrebe i rast koji će biti.

Nužno je širenje i sletno-uzletne staze, te postojeće, nedavno proširene, stajanke:

       Pri kraju je natječaj za drugu fazu proširenja stajanke. U postupku smo potpisivanja sporazuma s MORH-om oko izrade projektne dokumentacije za uzletno-sletnu stazu jer se radi o njihovoj imovini. To su investicije koje očekujemo da ćemo pokriti iz europskih fondova.

Tako Zračna luka Zadar pola stoljeća svoga postojanja obilježava velikim porastom putnika i novim ulaganjima.

 

Prilog Vladimira Šetke

Komentari