Pag: Na otoku ovaca se otelila jedina krava

Pag: Na otoku ovaca se otelila jedina krava Pag: Na otoku ovaca se otelila jedina krava

Pag je najpoznatiji po ovcama i paškom siru, ali nekonvencionalna obitelj Žunić iz Vlašića odlučila je držati kravu. Donedavno je Medica, stara šest godina, bila jedina paška krava. No, jučer je na svijet donijela potomka.

Na paškoj livadi neobičan prizor. Svega dan stara kravica Gordana odmara. Obitelj Žunić jedini su vlasnici krava na otoku. Krave imamo duže još dok je did možda čak i pradid bili uvijek su imali po jednu kravu radi mlijeka i dice, priča nam Anđelko Žunić.

Na otoku napučenom ovcama, imati kravu unikatan je pothvat. Da Medica nema potomka koji sad treba mlijeko - proizvodili bi kravlji paški sir. Ni dobro kad svi imaju sve. Znači mi imamo ono što drugi nemaju, to nas vuče e kad nema niko mi oćemo da na Pagu ima krava, kaže šjor Anđelko.

Krava i njezino tele uživaju. Kao i Karmen koja ima šest godina. Velike životinje s rogovima se ne boji. Jedno lipo iskustvo za malu dicu da žive sa životinjama itekako, ističe njezin tata Jurica Žunić.

No, kako su krave došle u Vlašiće? Nona Marija (90) pamti vremena kad nisu postojali dućani. Ja sam morala ići u Dinjišku kupiti litru mlijeka a onda je on otišao na put u Brinje i kupio kravu, prisjeća se Marija.

Pa je tako Pag dobio novu, iako nepriznatu pasminu. Nije baš sortna. Nego? Pa tako nazovimo je domaća krava Paška iz Vlašića, pojašnjava Anđelko. I tako se loza "Paška iz Vlašića" nastavlja zahvaljujući upornim Žunićima koji od držanja krava za razliku od drugih - ne odustaju.

 

Komentari