Paška vremenska kapsula

Paška vremenska kapsula

Centar za kulturu i informacije Pag pokrenuo je projekt „Vremenska kapsula“. Cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente koji se koriste u 2014. godini i pohraniti ih u vremensku kapsulu. Kapsula će se otvoriti za 50 godina, dakle 2064. godine, a oni koji će je otvoriti, moći će sve pregledati i steći uvid u način života u Gradu Pagu prije 50 godina. Vremenska kapsula će se zakopati u parku na Goliji 28.6. 2014. u sklopu otvaranja Paškog kulturnog ljeta 2014.godine.

Projekt je počeo jučer u Gradskoj knjižnici Pag gdje je postavljena kutija za prikupljanje predmeta i dokumenata za vremensku kapsulu. Zamjenik gradonačelnika Grada Paga Dario Grašo je zajedno s ravnateljicom Centra za kulturu i informacije Pag Dijanom Vuleta u kutiju za prikupljanje položio prve dokumente: Statut Grada Paga i Proračun Grada Paga za 2014. godinu.

Projekt Centra za kulturu  je vrlo zanimljiv za Grad Pag i za sve naše građane i drago mi je da ga možemo podržati s našim malim doprinosom. Sigurno će biti zanimljivo za 50 godina vidjeti ove dokumente koji imaju velik značaj za život Grada Paga u 2014. godini, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Paga Dario Grašo.

Centar za kulturu i informacije Pag poziva Paškinje i Pažane da donesu manje predmete koji su u svakodnevnoj upotrebi kao na primjer obiteljske i druge fotografije, razglednice Paga, video i audio zapise o Pagu, knjige i publikacije o Pagu, paške suvenire, poštanske marke, daljinski upravljač, žarulju, utičnicu, telefon, čašu, upaljač, šibice, mobitel, CD, DVD, glačalo, razne manje komade raznog alata, svjetiljku, dioptrijske naočale, razne račune i formulare, PVC vrećice s natpisom, odjevne predmete i drugo.
Organizator će odabrati predmete koji će se staviti u vremensku kapsulu. Predmete koji se neće staviti u vremensku kapsulu građani će moći preuzeti u Centru za kulturu i informacije Pag.

U kapsulu će se postaviti popis stanovnika Grada Paga, dokumenti o izborima 2013.godine, popis vijećnika Gradskog vijeća, imena gradonačelnika i drugih dužnosnika, popis ustanova, udruga,tvrtki, dokumentaciju o kulturnim i zabavnim događajima u Pagu, popis djece u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, razni upotrebni opredmeti. Uz to, u kapsulu će se staviti simbolična količina paškog sira u ulju u vakumiranoj posudi, paške soli, paškog meda od kadulje, sušene kadulje, a za one koji će otvoriti kapsulu stavit će se tradicionalna paška pića kako bi se mogli počastiti, rekla je ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag Dijana Vuleta.

Vremenska kapsula se radi po uzoru na neke svjetske gradove, a jedan od takvih projekata je napravio i Steve Jobes u Aspenu. U svijetu je tradicija stavljanja vremenskih kapsula vrlo duga, a prva je stavljena 1876. godine. U New Yorku je 1939. godine vremensku kapsulu postavio Westinghouse na Svjetskoj izložbi. Poznatije vremenske kapsule su postavljne u Flushing Meadows Parku u New Yorku i na Američkom Sveučilištu Oglethorpe, a u Hrvatskoj je stavljena u Hvaru. 

Komentari