Paški sir sve bliži dobivanju oznake izvornosti na razini Europske unije

Paški sir sve bliži dobivanju oznake izvornosti na razini Europske unije

U Kolanu, središtu sirarstva na otoku Pagu, održana je 4. Fešta od sira. U sklopu manifestacije razgovaralo se i o zaštiti paškog sira zaštitnom oznakom izvornosti. Dobivanje oznake izvornosti za paški sir bit će velika prekretnica za proizvođače ove naše poznate delicije.

Mi smo došli sad do jedne faze, paški sir ima prijelaznu zaštitu izvornosti na razini Republike Hrvatske, poslano na Europsku komisiju i kroz par mjeseci očekujemo da ćemo dobiti zeleno svjetlo i da će paški sir biti zaštićen oznakom zaštite izvornosti na razini Europske unije.  

kaže Fabijan Oštarić predsjednik Udruge proizvođača paškoga sira. Što će ona značiti za proizvođače:

Sama zaštita izvornosti, takva oznaka znači da se sirovina znači mlijeko, konkretno ću govoriti za paški sir, smije biti proizvedeno samo od pasmine ovce paška ovca i isključivo na otoku Pagu, i sam sir se smije raditi isključivo na otoku Pagu.

Svaki sir će imati svoj pečat i markicu, te će postojati sustav sljedivosti koje će kontrolirati neovisno certifikacijsko tijelo.  Iako su time sebi dali više posla predsjednik proizvođača paškog sira smatra kako će se to višestruko isplatiti:

Po našem mišljenju rezultat će biti puno bolji zato što će ljudi moći iskreno vjerovati da je to što i je. Kad vide da je paški sir s oznakom izvornosti sa svojim pečatom onda će znati to je to, to je taj paški sir.

Inače, paška janjetina već godinu dana ima oznaku izvornosti na razini Europske unije , a nakon što se zaštiti  paški sir istom oznakom planira se zaštititi i paška skuta.

prilog Božidara Kolege

Komentari