Pernjak nakon certificiranja Paškoga sira: "Ovo je kao počasni doktorat"

Pernjak nakon certificiranja Paškoga sira: "Ovo je kao počasni doktorat" Pernjak nakon certificiranja Paškoga sira: "Ovo je kao počasni doktorat"

Radio Zadar

Obiteljska MIH sirana Kolan ponosan je vlasnik prvog certifikata za Paški sir. Certifikat Ministarstva poljoprivrede znači da Paški sir ima najveću razinu zaštite izvornosti koja postoji u našoj zemlji, Europi i svijetu.

Tehnički gledano, dosad je priču da proizvodi paški sir mogao „prodati" bilo koji proizvođač na planetu. To više nije moguće. Certifikat Ministarstva poljoprivrede znači da je čuveni paški ovčji sir i službeno ušao u elitu sireva na svjetskoj razini. Ponosni na ostvareno su svi djelatnici sirane, a pogotovo obitelj Pernjak, otac Dubravko te braća Marin i Šime. Upravo Šime napominje kako je iza njih dugotrajan i naporan proces dobivanja certifikata:

Kriteriji su bili jako, jako rigorozni. Kroz zajedništvo Udruge smo uspjeli sve privesti kraju.

Nadzire se apsolutno sve:

Mlijeko ide striktno iz paške ovce. I točno se zna: di je pomužena, kada je pomužena, kolika količina mlijeka je pomužena, kolika je količina mlijeka donesena na našu lokaciju, izmjerena, zaprimljena, kada je ohlađena, kako je ohlađena, kada je prerađena, točan broj količine sira. Sir odlazi u salamuru, što je isto zadano tim pravilinikom - koliko mora biti presanje, salamurenje, u kakvim uvjetima mora biti zrenje. Svi ti parametri moraju biti ispunjeni u detalje, u zrno, da bi se kasnije taj sir mogao nazvati i prodavati kao Paški sir.

Šime ističe kako je ovo uspjeh sirane, ali i svih kooperanata. A certifikat očekuje i druge u Udruzi proizvođača paškoga sira:

Oni su isto u certifikaciji Paškoga sira, ali zbog određenih razloga malo kasne, a to je najviše radi toga što su počeli kasnije must`. Jednostavno sir nije dozrio do te razine da sir može ići na analizu.

Šimin otac, Dubravko Pernjak ne dvoji - ovaj certifikat je kruna rada:

Ja mogu u mirovinu. Ovo vam je dobiti počasni doktorat. Ali nakon puno truda i na kraju jedne faze života. Ovo je kruna!

Ali do ove zlatne krune put je bio trnovit. I buran.

SIRANA CERTIFIKAT

Komentari