Peticija za povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Peticija za povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Hrvatska stranka umirovljenika 15. studenog počinje s prikupljanjem potpisa za povećanje prihodovnog cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, zbog usklađivanja mirovina, božićnice ili uskrsnice, deseci tisuća umirovljenika ostali su bez prava na besplatno dopunsko osiguranje.

Dohodovni cenzus nije se mijenjao 15 godina i umirovljenici koji su ga zbog redovitog usklađivanja mirovina sa životnim troškovima prešli za samo 10 ili 20 kuna, ostali su bez tog prava kazao je danas na konferenciji za novinare Branislav Jelenić, predsjednik HSU-a Zadarske županije: 

Samo ove godine zbog minimalnog povećanja prihoda pravo na dopunsko osiguranje izgubilo je ništa manje nego 10.000 ljudi, umirovljenika,  a od 2012.  više od 260.000 ljudi. To su impozantne brojke. Ovdje govorimo o starim i siromašnim ljudima koji, što zbog godina, što zbog životnih uvjeta češće trebaju liječničku pomoć.  Koliko ih je ugrozilo vlastito zdravlje jer nisu mogli redovito plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja? 

Stoga HSU traži: 

Da se prihodovni cenzus temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruje pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna povećava na 1830 kuna mjesečno,  za člana kućanstva, i na 2340 kuna  mjesečno za samca.  Drugo da se tako utvrđeni prihodovni cenzusi  usklađuju prvog siječnja svake godine. 

Predsjednik gradske organizacije HSU-a Duško Vuković ističe kako se u pregovorima s gradskom upravom nastoji slično postići na gradskoj razini kako umirovljenici ne bi ostali bez prava na besplatni gradski prijevoz ili uskrsnicu: 

Mislim da će to ući u proračun za sljedeću godinu, da svaki put kada dođe do povećanja, do povećanja mirovina kroz usklađivanje da za toliko, za toliko se podigne cenzus za gradski javni prijevoz, za uskrsnice i neka druga, druga davanja iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb grada Zadra. 

Dobro je što mirovine rastu, no nije dobro što umirovljenici zbog toga ostaju bez beneficija koje im olakšavaju život.  

prilog Božidara Kolege

Komentari