Picula pozvao djecu s Iža, Silbe i Prvića u Bruxelles

Picula pozvao djecu s Iža, Silbe i Prvića u Bruxelles Picula pozvao djecu s Iža, Silbe i Prvića u Bruxelles
Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Tonino Picula SDP-ov zastupnik u Europskom parlemanetu pozvao je jedanaestero djece s otoka Iža, Prvića i Silbe u Bruxelles. Picula ovim želi naglasiti važnost održavanja nastave u malim otočnim osnovnim školama suočenima sa zatvaranjem zbog premalog broja učenika. Učenici su danas novinarima pozirali na zadarskom aerodromu.

Cilj putovanja je upoznavanje najmlađih s institucijom Europskog parlamenta i približavanje rada hrvatskih zastupnika u Bruxellesu. Jednako tako, zastupnik Tonino Picula želi naglasiti važnost održavanja nastave u malim otočnim školama suočenima sa  zatvaranjem zbog premalog broja učenika.

Jadranski otoci, koji se ionako nose s dodatnim razvojnim problemima u odnosu na sredine na kopnu, bez osnovnih škola bit će izloženi daljnjem napuštanju stanovništva. Ograničeni smo brojem učenika koje možemo voditi u Bruxelles u posjete, no gospodin Picula se fokusirao na Jadransku Hrvatsku, stalo mu je do naših otoka i odabrali smo upravo ove tri škole koje su sa brojem učenika podudarale s brojem ljudi koje možemo povesti,

 rekao je prije polijetanja Piculin asistent Ivan Matić.

Među djecom koja su otputovala u Bruxelles ima prvašića, ali i onih koji će iduće godine upisati srednjoškolsko obrazovanje. Jedna od njih je i Tena Miličić iz Velog Iža.

Pa znam da je tamo parlament, koji ćemo posjetiti. To je središte Europske unije. Znam i da Tonino Picula tamo zastupa Hrvatsku,

rekla je Tena.

One najmlađe najviše zanimaju poznate belgijske čokolaterije, zabavni park i slično, no ipak nešto znaju i o Europskoj uniji.

Europska unija je u biti zajednica ili organizacija od puno država. Tamo se pomaže jedno drugome i slično,

rekla je Tonka Franić s Prvića, učenica 6. razreda.

Djeca se sa svojim učiteljicama i ravnateljima u Zadar vraćaju preksutra, a put je tako isplaniran da je djeci organizirano edukativno i zabavno vrijeme od trenutka polijetanja pa do slijetanja. Troškove pokriva  budžet zastupnika u Europskom parlamentu.

Komentari