Piloti gasili više od stotinu požara

Piloti gasili više od stotinu požara Piloti gasili više od stotinu požara

Foto: MORH

Protupožarne zračne snage od početka sezone, polovicom svibnja, do završetka, 10. ovoga mjeseca, gasile su 102 požara u Hrvatskoj.

Najviše su intervenirali na splitskom području, u 42 požara, zatim 34 puta u Šibensko-kninskoj županiji, 15 u  Zadarskoj i pet u Istarskoj. Najveći angažman posada bio je 4. kolovoza kada je na Kamešnici požar gasilo šest kanadera i tri airtractora. Toga dana posade su u zraku provele 39 sati. Među većim požasrima bio je i onaj na Hvaru prije desetak dana, kada je kapetan kanadera Ivica Markač izbacio 160 vodenih bombi, što je najveći broj ikada ostvarenih bacanja vode u svijetu u jednom danu.

Uz gašenje požara u Hrvatskoj posade Protupožarne eskadrile sudjelovale su i u gašenju požara u Bosni i te u Portugalu s po dva Canadaira CL-415 na kojima je ostvareno 400 letova s oko 100 sati naleta.

U Portugalu je bio prvi angažman hrvatskih kanadera. Kapetan kanadera satnik Tomislav Slavica je rekao kako je prelet trajao oko osam sati, a sustav rada na požarištima je potpuno drugačiji nego u Hrvatskoj.

S nama je u prvom avionu u tri dana gašenja uvijek bio Portugalac zbog veze sa zemaljskim snagama na požarištu. No na samom požarištu postoji glavni zapovjednik koji praktički određuje kako i gdje ćemo izbacivati vodene bombe. Kod nas je situacija drugačija jer posade imaju veću mogućnost samostalnijeg djelovanja jer iz zraka mogu najbolje procijeniti gdje i kako „udariti“ na požar. Letjeli smo u „lancu“ zajedno s Francuzima i upoznali njihovu taktiku „stvaranja kiše“ ispuštajući vodu s viših visina. Mi smo drugog dana na dodijeljenom požarištu predložili djelovanje s manjih visina što se pokazalo iznimno uspješnim,

naglasio je kapetan Slavica.

U gašenju požara u Portugalu posebno zahtjevno bilo je uzimanje vode s manjih vodenih površina poput rijeke i jezera, a naše zračne snage po prvi puta su uzimale vodu s Atlantika. 

Komentari