Plavim gospodarstvom do novih poslova

Plavim gospodarstvom do novih poslova

foto: ilustracija - Filip Brala/PIXSELL

Završena je izrada projekta BLUE SMART , 3 milijuna kuna vrijednog projekta čiji je glavni cilj stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva te povećanje mogućnosti novih poslova sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji i šire.

Putem projekta Blue Smart profunkcionirao je prvi hrvatski on-line tečaj za obrazovanje kadrova u ribarstvu. Tečaj je besplatan, izvodi se na hrvatskom i engleskom jeziku a zainteresiranih polaznika je već više od 60, kaže voditelj projekta doktor Tomislav Šarić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru gdje je tečaj osmišljen: Tečaj Osnove dobre prakse u ribarstvu sadrži 5 modula: anatomija riba, hrandiba riba, tehnologija uzgoja riba, zaštita zdravlja riba i prerada ribe. Tečaju se pristupa putem stranice bluesmart.hr, polaznici će za svaki pojedinačni modul dobiti potrvrdu, kao i za završni tečaj, i na engleskom i na hrvatskom i usklađena je sa cjeloživotnim obrazovanjem na razini EU.

Tečaj je dvojezičan jer će biti dostupan građanima širom Mediterana, napominje Šarić : Već je 60 ljudi testiralo tečaj, oni su zadovoljni informacijama koje tečaj nudi a koja su vrlo jednostavna. Moduli su izrađeni u suradnji s zadarskim Cromarisom i AGRROM, te WWF Adria, pa se budućim i sadašnjim zaposlenicima u plavom sektoru omogućava stjecanje korisnih znanja iz akvakulture.  

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo koji u svim svojim strateškim dokumentima naglašava potrebu za rastom i razvojem ribarstva i akvakulture na znanstvenim temeljima s naglaskom na održivost i zaštitu okoliša.

dr Tomislav Šarić

Komentari