Plivanje u mulju

Plivanje u mulju

Uvala na početku rekonstrukcije foto:D.Stanin / Pixsell

Zadarski ronioci u uvali Jazine doslovce tapkaju u mraku. Na morskom dnu, na dva metra dubine, poravnavaju rukama tucanik kako bi se položila oplata i počelo betoniranje dijela nove obale. Do sredine travnja trebalo bi biti gotovo još 110 metara rive.

Građevinarstvo koje bi trebalo biti zamašnjak razvoja, već je godina na koljenima pa tako i u Zadru. Stoga je svaki bager koji ne miruje-vijest. U posljednje vrijeme praši se u uvali Jazine.  Zadarski ronioc, Saša Stipanić:

"U mrklom mraku pokušavamo poravnati teren s rukama, da. I koliko tako? Pa evo kolika je ova naša oplata, 6 puta dva."

Sivo more, tko bi rekao da je ovo naš Mediteran, a niti uvala Jazine, srce grada nije baš bila reprezentativna. Red bačava, red mulja. Stoga se prošle godine napravilo 130 metara nove rive i privezišta za brodice, dobila se nova šetnica. No, to nije kraj, kazao nam je ravnatelj zadarske Županijske lučke uprave, Marinko Slavić.

"Ovdje će se sad izgraditi nova obala, sad je nema, koja će biti identična onoj na dnu Jazina. Znači, dužine 110 metara, širine 30 metara, osvijetljena javnom rasvjetom i popločana bračkim kamenom."

No, do blještavo bijeloga bračkog kamena ima mnogo posla. Sada se još pliva u blatu, kaže pomoćnik voditelja gradilišta, Boško Sorić. 

 "Sada radimo zemljane radove, to je iskop pod morem. Znači, ovaj predio tu je bio relativno plitak, dubine jedan metar. Moramo iskopati na nekih dva metra da mogu brodice dolaziti."

I tako sve do mosta. Do sredine travnja trebalo bi biti gotovo još 110 metara rive. Cijena radova je veća od 3 milijuna kuna i financiraju je po 50 posto Grad i Županijska lučka uprava.

 

Što se pak tiče druge strane obale, ispod Bedema, ne može nitko kazati kada će i to biti gotovo. Ovisi, naravno, o novcu, ali i o rekonstrukciji obližnje ceste i ugradnje kanalizacije, kako se ne bi dva puta kopalo. Na kraju zadarska uvala Jazine trebala bi imati , gotovo 400 metara nove šetnice. Iako se nova, ljepša vizura ulaza u grad, s dosad napravljenih nešto više od sto metara, ipak već nazire.

Komentari