Počela cjelogodišnja Kino Zona

Počela cjelogodišnja Kino Zona

Usprkos pandemiji koronavirusa, na ljetnoj pozornici Kino Zone pogledali smo 22 izvanredna filma, a u suradnji s projektom „ZadrugArt“ vidjeli dio programa Motovun film festivala. Mali predah je završio pa se u nedjelju 11. listopada Kino Zona nastavlja u zatvorenom prostoru Kazališta lutaka Zadar!

Čast otvaranja nove sezone i nove lokacije Kino Zone pripala je domaćoj nagrađivanoj drami ''Mare'' redateljice Andree Štake. Mare nikada nije letjela, iako živi tik uz aerodrom sa svojim mužem i njihovo troje tinejdžerske djece. Ona voli svoju obitelj, brine se za njih, ali ponekad se gotovo osjeća kao stranac u vlastitom domu. Tko su ti ljudi s kojima živi? Mare se zatekne kako zuri u zrakoplove iznad sebe i čezne za promjenom i odlaskom u nepoznato. Kad se jednog dana mladić preseli u susjednu kuću, ona stavlja svoj život na kušnju – kratka je najava filma otvaranja.

Nedjeljna gošća, Marija Škaričić, za svoju uvjerljivu izvedbu u filmu „Mare“ nagrađena je 'Srcem Sarajeva' na ovogodišnjem izdanju Sarajevo film festivala dok se u ostalim ulogama pojavljuju Goran Navojec, Mateusz Kosciukiewicz i Mirjana Karanović. Uz spomenuto 'Srce Sarajeva', film redateljice Štake je na festivalu u Puli osvojio i 'Zlatne Arene' za najbolju scenografiju (Andrea Plećaš), odnosno kostimografiju (Sara Giancane i Valentina Vujović).   

U utorak 13.10. na rasporedu je francuska povijesna triler drama ''Časnik i špijun''. Dana 5. siječnja 1895. godine kapetan Alfred Dreyfus, mladi časnik u usponu optužen je za špijuniranje za Njemačku i osuđen na doživotnu robiju koju će provesti na Vražjem otoku. Što se događa nakon otkrića kako informacije cure bez obzira na Dreyfusovo uhićenje možete saznati već idućeg utorka. Vrijedi istaknuti kako je, uz Srebrnog lava FIPRESCI nagradu na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, kontroverzni redatelj Roman Polanski nedavno dobio i Cesara u kategoriji najboljeg redatelja.

Srijeda 21.10. rezervirana je za novu 'domaćicu' kad nam u goste stiže hvaljena, višestruko nagrađivana drama ''Mater'', a koju će nam, uz moderirani razgovor, predstaviti i sam autor filma, Jure Pavlović. Radnja filma prati Jasnu, ženu koja se vraća iz Njemačke kako bi skrbila o bolesnoj majci, no njihov odnos je slojevit, istovremeno brižan i mučan. Glavnu ulogu tumači izvanredna Daria Lorenci Flatz, za svoj rad nagrađena 'Zlatnom Arenom' za najbolju glumicu na festivalu u Puli.

Četvrtak 29.10. donosi izuzetno potresnu dramu ''Bogu hvala'' koja otkriva šokantnu istinitu priču o svećeničkoj pedofiliji i njezinim žrtvama. Režiju potpisuje hvaljeni francuski redatelj François Ozon, a među brojnim priznanjima, film „Bogu hvala“ osvojio je 2019. i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu. 

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti svakim radnim danom od 8 do 14 sati u uredu Centra nezavisne kulture (Zrinsko Frankopanska 3). Blagajna na lokaciji prikazivanja, Kazalištu lutaka Zadar, otvara se u 19:15 h, dok projekcije započinju u 20 h . Epidemiološke mjere nažalost propisuju vrlo ograničen broj sjedala, tek 50, stoga osigurajte svoje ulaznice na vrijeme. 

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

 

Komentari