Počinje prvi urbani zadarski festival

Počinje prvi urbani zadarski festival

M.Gugić/ HRT

Zatvaranjem parkirališta oko Gradske knjižnice i bivše vojarne Stjepan Radić počinju pripreme za prvi Kvart Art Voštarnica 2017. Festival je to koji se sufinancira iz međunarodnog projekta ,,Living streets''.

Projekt predviđa prenamjenu prometnica i parkirališta u mjesta druženja i raznih kulturnih aktivnosti,a više o festivalu rekao nam je Šime Erlić, Gradski pročelnik za EU fondove:

Kvart Art festival je prvi kvartovski festival u Zadru koji ima za cilj promociju kvartovskog načina življenja, odnosno urbanoga života u Zadru. Željeli smo kroz ovaj festival kroz 15 dana oživjeti kvart Voštarnicu, ali ne samo to nego i poslati poruku oko boljeg iskorištavanja i promišljanja javnih površina u kvartovima. zato smo i izabrali lokaciju upravo bivše vojarne u ulici Stjepan Radić, za koji smatramo da je jedan od potentnijih urbanih prostora u samome gradu.

Zanimljivo je da već sada u tom derutnom prostoru djeluje nekoliko udruga i cijela jedna alternativna scena koja je i potakla arhitekte i članove udruge za EU fondove da se više angažiraju oko uređenja budućeg centra za mlade. Festival Kvart Art traje od petka 31. svibnja sve do 17. lipnja te uključuje razne kulturne manifestacije koju su uglavnom smješteni vikendima kako bi što više građana moglo sudjelovati :

U programu ima stvarno svega, ponajviše različitih kulturnih događanja, npr. za samo otvorenje imamo izložba urbane fotografije, izložba radova društva arhitekata Zadar koji su dali prijedloge kako bi oni uredili ovaj kvart. osim toga tu je ,,Ćelava pjevačica'', poznata zadarska predstava sa srednjoškolcima također imamo jednog od poznatijih hrvatskih grafitera koji će oslikati ogradu a za navečer su predviđeni koncerti.

Nadamo se da će pozitivna priča koju su spontano pokrenuli mladi zadrani dobiti sretan završetak, a da će festival zaživjeti i postati pokretač sličnim događanjima i u drugim gradskim četvrtima.     

kvart-art-program-1-1.jpgkvart-art-program-2-1.jpg

Komentari