Počinje Tjedan mozga

Počinje Tjedan mozga

Odjel za psihologiju u kontinuitetu, posljednjih desetak godina, sudjeluje u svjetskoj i europskoj kampanji “Tjedan mozga”, koja se ove godine održava od 10-16. ožujka. Primarni cilj ove međunarodne kampanje je popularizacija znanja o neuroznanosti i funkcijama ljudskog mozga.

Program 13. Tjedna mozga  Odjela za psihologiju  uključivat će predavanja, radionice i igrokaze za djecu predškolske dobi i osnovnoškolskog uzrasta,  štićenike Doma za starije i nemoćne osobe,  djecu i odrasle s posebnim potrebama i šire. Mjesta događanja aktivnosti 13. Tjedna mozga su  vrtići, osnovne  škole, gradska knjižnica, pučka kuhinja, udruga Svjetlo, centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, dom za starije i nemoćne osobe, klub liječenih alkoholičara.

Ove godine posebna pozornost će se posvetiti emocijama (prepoznavanju facijalnih ekspresija, tehnikama kontrole različitih emocija, upravljanju emocijama, i sl.). Djeca predškolske dobi će učiti osnovne spoznaje o  boli, emocijama i njihovim poveznicama s mozgovnim procesima, dok će učenici šestih razreda OŠ učiti kako prepoznati i kontrolirati emocije. U ovom tjednu bit će  govora i  o sličnostima i razlikama između emocija i raspoloženja. Program će uključivati i posjetu Pučkoj kuhinji, gdje će studenti psihologije svim  korisnicima, uz obroke, podijeliti  čokolade i orašaste plodove za koje je poznato i znanstveno dokazano da pozitivno djeluju na funkcije mozga. Održat će se radionice i predavanja  pod nazivom Čitam te! Emocije i kako ih prepoznati za članove Kluba liječenih alkoholičara. Razigrani i Raspjevani mozak su nazivi  radionica i igrokaza za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Centra za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov i udruge Svjetlo. Za štićenika Doma za starije i nemoćne osobe upriličit će se predavanja  pod nazivom I drugima se to događa, Kako se nositi s teškim životnim situacijama? i Žalovanje. 

Komentari