Počinju radovi na uređenju Muraja

Počinju radovi na uređenju Muraja

Dino Stanin/PIXSELL

U ponedjeljak bi trebao krenuti projekt od kojeg se puno očekuje. Prva velika promjena na koju će se trebati naviknuti je zabrana prometa i parkiranja na tom dijelu bedema, a koja će i nakon dovršetka radova ostati trajna. Ulazak zadarskih bedema na listu Unesco-a samo je učvrstio tu odluku.

Rok dovršetka radova je godinu dana nakon čega bi Zadrani trebali dobiti 750 metara nove gradske šetnice na Poluotoku. Kao što je već poznato projekt uređenja financira se europskim sredstvima i dio je projekta "Zadar baštini". Iz samih najava, ali i već objavljenih vizualnih rješenja sve izgleda atraktivno. Bedemi će tako predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te ujedno postati jedinstven izložbeni prostor na otvorenom s kojeg se pruža pogled na cijeli grad.

Bedemi se pretvaraju u tematsko - povijesnu šetnicu, u duljini 750 metara, tu je zadan visoki komunalni standard koji prati takvu modernu šetnicu, od uređene hortikulture, rasvjete....bedemi su kao što sam rekao pod Unescom i vode se kao zaštićeno kulturno dobro RH, oni do sada nisu bili primjereno zaštićeni, posebice zbog prometa koji se tu odvija, to je bio i prigovor iz Unesco-a, kao i konzervatora i zato je promet izmješten iz tog prostora- kazao nam je pročelnik Odjela za EU fondove grada Zadra, Šime Erlić. 

pročelnik Odjela za EU fondove grada Zadra, Šime Erlić

Komentari