Pogledajte kako treniraju zadarski interventni policajci

Pogledajte kako treniraju zadarski interventni policajci Pogledajte kako treniraju zadarski interventni policajci

Proteklih dana Zadar je bio pod maglom. To naravno nije omelo pripadnike interventne jedinice Policijske uprave zadarske da dio treninga izvedu vani. Taj dio treninga zahtijeva dobru kondiciju i spretnost no to za ove momke nije sporno.

Trening vodi Nikola Marketin koji će diplomirati na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Nikola se bavi boksom i zadnjih je 8 godina trener u boksačkom klubu. Ovim treninzima želi se postići psihofizička spremnost svakog pripadnika jedinice. A kako to izgleda možete pogledati OVDJE.

Jedinicu viđamo na osiguranju visoko rizičnih utakmica, njihovo je radno mjesto cijela Hrvatska, mnogo se putuje. Zato se većina njih bavila sportom i prije dolaska u jedinicu. Mate Nekić se bavio boksom i tajlandskim boksom, te brazilskom jiu jitsom u Zadarskom klubu čiji je član 10 godina. Od najranije mladosti vidio se baš u ovom poslu. Smatra da je posao interventnog policajca iznimno zahtjevan i da tjelesna spremnost pomaže u svim situacijama.

A postati pripadnik interventne jedinice nije lako. Nakon školovanja na Policijskoj akademiji , instruktori odlučuju tko bi mogao biti pripadnik takve jedinice. Slijede mnogi testovi i provjere i svaki od ovih mladića koje gledate na treningu prošao ih je uspješno.

Nikola Bojo šest je godina bio član Hrvatske takewandoe reprezentacije i osvojio mnoge medalje. Oduvijek je htio postati članom interventne jedinice i nijedan trening nije mu težak iako, priznaje s osmjehom, zna biti jako teško u svakodnevnim zadaćama.

Svi treninzi se slažu na osnovi testova i provjera. Kada ih gledate kako disciplinirano treniraju imate osjećaj da je sve to jednostavno.

Svaki pripadnik interventne jedinice na sebi nosi opremu tešku 13 kilograma. Kako biste nosili takav uteg i bili u punoj pripravnosti za sve reakcije morate biti u savršenoj formi.

Ljubav prema boksu Nikolu Marketina potaknula je da vježba s mladima. Zbog iznimnih rezultata Hrvatski boksački savez predložio ga je za izbornika boksačke reprezentacije za najmlađe dobne skupine. Svoje znanje Nikola prenosi  kolegama.

Disciplina pomaže fizičkoj ali i psihičkoj spremi. Mirni, odmjereni, promišljeni pripadnici jedinice svakodnevne zadaće nikada ne prenose u svoj privatni život.

Ova je jedinica nasljednik glasovite Specijalne postrojbe Poskoci koja se 2001 ustrojila u interventnu jedinicu. Nikola Marketin je posebno ponosan jer je njegov otac bio pripadnik Poskoka pa su se sve njegove želje zapravo ostvarile. Radi dva posla koja najviše voli. Boks i policijske zadaće.

Aktivan vijek interventnog policajca je do 50. godine. Svaka je ispunjena radom, treningom, odgovornošću, izvrsnom fizičkom i psihičkom spremom. Pogledajte njihov trening. Budite nakratko pripadnici i pripadnice interventne jedinice.

Komentari