Pogledajte što sve Kolanjci rade s paškom skutom

Pogledajte što sve Kolanjci rade s paškom skutom Pogledajte što sve Kolanjci rade s paškom skutom

U Kolanu je festival Paškoga sira postao tradicionalna gastronomska fešta te cijenjene delicije. A svoje prvo izdanje sinoć je imala Skutafest, manifestacija posvećena još jednoj deliciji od ovčjega mlijeka, čija proizvodnja na žalost još ne zadovoljava zahtjeve tržišta.

Mjesnim trgom u Kolanu širili su se mirisi kako slanih tako i slatkih delicija od cijenjene paške skute. Radojka Šuljić ponosno nam je pokazala svoje kolače sa skutom - roladu, štrudlu i pitu. Osim tradicionalnih slastica, na stolu i nešto sasvim drukčije - krema od skute s jagodama i borovnicama, ili kavom i bademima. Mlade Kolanjke, kaže Anđela Paladina tradicionalne sastojke prilagođavaju novom dobu i naraštajima. A nježna skuta i gorkasta raštika itekako se ljube - recept je to obitelji Prtorić. Lani su probali s blitvom i bilo je odlično. Jednako ukusna savijača od raštike i skute. 

Skuta se ljudima od Rijeke do Splita uvukla pod kožu - kaže načelnik općine Marin Pernjak i sam proizvođač sira. Nije to samo delicija, nego i prava proteinska bomba koje na tržištu ima samo sezonski, ovih šest mjeseci kad je laktacija i proizvodnja sira, tako da proizvod vrhunski, a nažalost ili nasreću nemamo ga dovoljno, ističe Pernjak.

Zato se gospođa Marija za sezonu i proizvodnju slastica od skute pripremila već sada. Kako nema vlastitoga mlijeka skutu je kupila i zamrznula. Tako će i tijekom ljetnih fešti posjetiteljima moći ponuditi svoje slastice od skute.
Ako ste propustili Skutafest, nemojet za oko mjesec dana Festival paške janjetine u Kolanu. 

Komentari