Policija će u kolovozu pojačano kontrolirati promet

Policija će u kolovozu pojačano kontrolirati promet

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tijekom proteklih nekoliko dana na prometnicama zadarske županije, zabilježen je zabrinjavajući broj prometnih nesreća u kojima su tri osobe smrtno stradale, dok ih je više zadobilo tjelesne ozljede. Zbog toga će od 6. do 12. kolovoza policija provoditi pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Prema analitičkom praćenju nesreća, kao žrtve prometnih nesreća pojavljuju se gotovo sve kategorije sudionika u prometu,  od vozača i putnika osobnih automobila, do najranjivijih sudionika u prometu poput vozača mopeda i motocikla i na kraju pješaka.

          Imajući u vidu da se mjesec kolovoz statistički tretira kao mjesec s najviše zabilježenih prometnih nesreća, pa i onih s najtežim posljedicama o čemu svjedoče i podaci da je tijekom kolovoza 2017. godine na području PU zadarske, zabilježeno šest prometnih nesreća u kojima je sedam osoba smrtno stradalo, dok su tri osobe zadobile teške i četiri lake tjelesne ozljede, na području Policijske uprave zadarske predviđeno je provođenje niza preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na sve kategorije prometnih prekršaja s naglaskom na:

 

-        upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga,

-        upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje i za vrijeme zabrane,

-        nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,

-        upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima,

-        nepropisno pretjecanje, obilaženje ili mimoilaženje,

-        nekorištenje zaštitne kacige,

-        nekorištenje sigurnosnog pojasa,

-        nepropisna uporaba mobitela, te drugi prekršaji čijim činjenjem se događaju najteže prometne nesreće.

 

         Shodno navedenom,  u vremenu od 06. do 12. kolovoza 2018. godine provodit će se pojačani nadzor brzine kretanja vozila, dok će se 8. kolovoza od 08 do 14 sati, provesti akcija pod nazivom „Brzina-pretjecanje“, kojom će se obuhvatiti svi vozači koji upravljajući svojima vozilima ne poštuju dopuštene brzine kretanja vozila i istodobno nepropisnim pretjecanjem ugrožavaju sebe i sve ostale sudionike u prometu.

 

 

Komentari