Pomoć mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Pomoć mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi

foto: Dom za odgoj djece i mladeži Zadar

HRT-ov humanitarni projekt "Uz nas niste sami" ovaj put podupire humanitarnu akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije "Da život imaju", za izgradnju objekta za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ta djeca nakon punoljetnosti moraju napustiti domove ili pak u slučaju daljnjeg školovanja, s navršenom 21 godinom.

Za samostalan život pripremaju ih odgajatelji u stambenim zajednicama. Usluga organiziranog stanovanja dio je i djelatnosti zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži.

Jedni odlaze drugi dolaze. Mali stan od 38 četvornih metara koji je Grad Zadar ustupio za korištenje baš ovih dana čeka novog korisnika. Završio je srednju školu i ima mogućnost do navršene 21 godine starosti biti u sustavu socijalne skrbi - doznajemo od Ljiljane Šarić ravnateljice zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži. No nakon tri godine prilagodbe za samostalan život:

Nakon toga mi ne znamo dalje gdje ono može završiti. Ako je dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili nema roditelje ili im je oduzeto pravo za život s djetetom, to dijete zaista nema gdje i zato je ova akcija vrlo dobra i mi je svi podržavamo jer toj djeci treba osigurati neki siguran život nakon izlaska iz skrbi.

Organizirano stanovanje uz povremenu podršku podrazumijeva obično jednog socijalnog radnika ili nekog od odgajatelja koji tu stambenu zajednicu posjećuje najčešće jednom tjedno jer cilj je da oni žive potpuno samostalno. Ručak im je osiguran a doručak i večeru spremaju sami – kaže Ljiljana Šarić. Kroz stan je do sada prošlo 20-ak korisnika, najčešće djeca iz drugih gradova. Neki su se snašli, pronašli posao, no pravih povratnih informacija nema jer nema ujednačenog sustava praćenja:

Tako da mi nemamo neke konkretne podatke što se s njima događalo. Mi budemo sretni kad jave da su se zaposlili, oženili i sl. Zadnji naš korisnik je polaznik studija, trenutačno je u Zagrebu.

Svake godine u našoj zemlji oko 60 mladih iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završi srednju školu i ne zna kako dalje, a Caritasove kuće svake ih godine napušta desetak. Bez potpore obitelji i društva, bez posla, bez riješenoga stambenog pitanja i bez sredstava za život prepušteni su sami sebi. Stoga pomozimo svi zajedno.

 

V. Šetka razgovara s ravnateljicom Ljiljanom Šarić

Komentari