Pomoću državnih subvencija 121 zadarska obitelj lakše do doma

Pomoću državnih subvencija 121 zadarska obitelj lakše do doma

Foto: Ilustracija

U protekle dvije godine kroz program stambenog subvencioniranja koji provode Ministarstvo graditeljstva i APN svoj dom u Zadarskoj županiji pronašla je 121 obitelj. Jučer je otvoren treći krug za subvencionirane stambene kredite.

Građani s prebivalištem na području Hrvatske mlađi od 45 godina, koji su kreditno sposobni i koji time rješavaju svoje stambeno pitanje za subvencije se mogu prijaviti sljedeća 3 tjedna.  

Jučer je otvoren treći poziv za prijavu za subvencioniranje stambenih kredita. Radi se o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Naime našim građanima treba pomoć pošto na tržištu cijena nekretnina stalno raste, kako je veći turizam, više noćenja, tako i nekretnine imaju veću cijenu i onda sigurno da nije lako po tržišnim uvjetima riješiti svoje stambeno pitanje i imati svoj dom.

kaže  ministar graditeljstva Predrag Štromar. Zahvaljujući subvencioniranju stambenih kredita više od 5.300 mladih danas ima svoj dom, a u tim je obiteljima rođeno preko 800 djece, naglašava ministar.

Konkretno u Zadarskoj županiji imamo 121 osobu koja je riješila stambeno pitanje, 121 obitelj. S time da je u 2018. u odnosu na 2017. povećan broj obitelji za 51 posto koje su riješile svoje stambeno pitanje. Mi očekujemo u trećem krugu da će biti više zahtjeva nego što je bilo prošle godine. Osigurali smo sredstva i evo od jučer traje 3 tjedna u kojim se mogu zatražiti subvencije.

Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje. Konkretno to znači:

To je recimo, ako je rata kredita 3 000, obitelj plaća 1 500 do 2 100 kuna svoju ratu, razliku plaća država.

S obzirom na izuzetno uspješan krug subvencioniranja prošle godine i ishod ove godine, Ministarstvo mjeru subvencioniranja stambenih kredita planira i u idućoj godini, a pozivi će biti otvoreni u ožujku i rujnu.

prilog Božidara Kolege

Komentari