Poražavajuće brojke: za 10 godina u Obrovcu jedva dvije tisuće ljudi

Poražavajuće brojke: za 10 godina u Obrovcu jedva dvije tisuće ljudi Poražavajuće brojke: za 10 godina u Obrovcu jedva dvije tisuće ljudi

Radio Zadar

U Obrovcu je 2018. živjelo 3600 stanovnika. Za deset godina bit će ih samo 2100 stanovnika. Te procjene, ali i mjere za demografski oporavak iznio je sinoć u obrovačkom Domu kulture demograf Stjepan Šterc.

Za deset godina samo pet najvećih hrvatskih središta bilježit će rast broja stanovnika. Sve ostale sredine očekuje pad, a grad na Zrmanji sredina je koja depopulaciju bilježi već 30 godina. Nastavkom trenda uskoro će se u Obrovcu u pitanje dovesti i funkcioniranje samoga grada. Naglasio je to na sinoćnjoj tribini demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc, upozorivši i na velik postotak stanovnika koji tu žive samo na papiru:

Broj procijenjenog stanovništva, s fiktivnim stanovništvom, 2031. je 2100! Sada ih imamo oko 3000, s fiktivnim stanovništvom 3600. A stalno stanovništvo nekog kraja je samo ono stanovništvo koje provede najveći dio svog slobodnog dana u mjestu stalnog prebivanja.

Koliko brz slom prijeti Obrovcu možda najbolje svjedoči brojka da je grad 2011. imao 418, a sedam godina kasnije svega 248 učenika. Pad je to od 40-ak posto. Stanovnici obrovačkog kraja problem vide u nedostatku ekonomije, praznim stanovima, ali i sporoj administraciji:

Vlasnički list sam čekala 21 godinu! Ne mislim prodati, nego sam tražila da se bavim udomiteljstvom, mogla sam uzeti nezbrinutu djecu, mogla sam iznajmiti turistima.

Nije, nažalost, obrovački kraj po tom pitanju iznimka u Hrvatskoj. Boljke su to koje muče mnoge krajeve. Procjena demografa Šterca je da bi za demografski oporavak Hrvatske trebale 4 i pol milijarde kuna, a evo i nekih njegovih mjera:

Osloboditi poreza na dobit u određenom vremenu (5-10 godina) svaku investiciju, osloboditi obrovački i sličan prostor poreza na dodanu vrijednost, proglasiti ljudsku populaciju i djecu najvažnijim segmentom i faktorom hrvatskog društva i prostora i svih djelatnosti u njima, predložiti model plaća u javnom zdravstvenom, obrazovnom i pravnom sektoru financiranja iz državnog proračuna s odstupanjem 50 – 100 %, svu državnu i lokalnu stambenu i ostalu imovinu u Obrovcu usmjeriti u dolazak mladih i obrazovnih ljudi...

Dodatno, Šterc predlaže na lokalnoj razini i ove mjere:

Izraditi dugoročnu strategiju gospodarskog razvoja s projekcijama i potrebnim razvojnim modelima, izraditi precizne revitalizacijske mjere posebno za seoska naselja, a posebno za gradsko naselje Obrovac, definirati stambeni fond za useljavanje mladih obitelji i pojedinaca u naselju Obrovac i pomoć u izgradnji i/ili prenamjeni domova u seoskim naseljima, oformiti poduzetnički centar za pomoć mladim poduzetnicima u definiranju, financiranju i provedbi investicijskih projekata, posebno pri privlačenju sredstava iz EU fondova, rješavanje problema fiktivno prijavljenog stanovništva koje uzrokuje dosta problema u funkcioniranju, ali utječe i na atraktivnost Obrovca kao mjesta prebivanja.

Istaknimo za kraj i nešto pozitivno. Ovu tribinu organizirala je novoosnovana Građanska inicijativa Forum Obrovac, grupa svjetonazorski različitih građana kojima je, kažu, jedini cilj bolji i uspješniji Obrovac.

ŠTERC OBROVAC

Komentari