Posadi drvo, ne budi panj - poziv građanima

Posadi drvo, ne budi panj - poziv građanima

Nekoliko tzv. zelenih udruga iz Grada i Županije udružilo je snage u svom doprinosu ublažavanja posljedica klimatskih promjena te će i sami sudjelovati u čišćenju otpada u Diklu te sadnji stabala. Poziv je upućenim svima da zasade stablo u svom životnom prostoru.

 


Da bi smo sudjelovali u ublažavanju posljedica klimatskih promjena na globalnoj razini trebamo to prvo učiniti na mikro razini. Građanska inicijativa "Dani kolektivne sadnje drveća" pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo posebno u urbanim sredinama, jer stabla pročišćavaju zrak i proizvode kisik čime pospremaju ugljični dioksid iz zraka te time ublažavaju nastale promjene. Također nas rashlađaju za ljetnih dana i time mogu uštedjeti potrošnju klima uređaja, smanjuju količinu slivnih voda te sprečavaju eroziju tijekom obilnih padalina, smanjuju brzinu vjetra i pružaju zaštitu od UV-B zraka i općenito ljepše su mjesto i za ljude i za životinje tijekom cijele godine. Željka Jurlina iz udruge Eko - Zadar naglašava kako je ovo samo jedan segment općeg zajedničkog istupa udruga sa "zelenim" predznakom :

" Prošle godine smo u području oko Turnja posadili oko 1000 mladica pinije čime je oporavljeno opožareno područje a ove godine će biti obnovljeno područje oko Kistanja. U Diklu konkretno planiramo čišćenje punktova divljih odlagališta jer smo dosad već primili puno prijava za intervenciju."

Uz to kreativna radionica u mjesnom odboru Diklo planirano za poslijepodne bit će dobar uvod za vikend akciju:

" Izrada natpisa sa ekološkom porukom i neke od tih natpisa ćemo ostaviti na tim područijima kako bi spriječili eventualno ponovno odlaganje otpada."


Nakon jutarnjeg čišćenja poslijepodne u perivoju Sfinga organiziraju druženje sa građanima uz radionicu za djecu i odrasle, a navečer i stručni razgovor sa gđom Mirnom Petricioli, autoricom knjige " Zadarski vrtovi i perivoji" o tome kako se nekada održavala priroda u gradu te kviz o klimatskim promjenama.
Potporu akciji dale su i institucije iz grada i Županije s posebnom porukom građanima " Zasadi drvo, ne budi panj".

 

Komentari