Posao za zatvaranje 3 i pol tisuća crnih jama u Zadru

Posao za zatvaranje 3 i pol tisuća crnih jama u Zadru Posao za zatvaranje 3 i pol tisuća crnih jama u Zadru

foto: SJM / HRT Zadar

U Zadru je danas u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića potpisan ugovor za izgradnju sustava javne odvodnje na području grada Zadra . Riječ je o najvećem poslu u sklopu Aglomeracije Zadar-Petrčane, rečeno je na konferenciji za novinare u Diklu.

Krajnji cilj velikog projekta je u roku od 36 mjeseci zatvoriti 3 i pol tisuće crnih jama na području grada, rečeno je. Na sustav javne odvodnje ovim će biti priključeno 14 tisuća stanovnika, a izvođenje radova povjereno je njemačkoj tvrtki Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau.  Megaprojektom obuhvaćeno je 112 gradskih ulica u  16 gradskih četvrti, vrijedan je  323 milijuna kuna i, naglasio je ministar Ćorić, građanima jamči rješavanje problema vodno-komunalne infrastrukture:

Ideja je da cijela Hrvatska mora u idućih nekoliko godina  biti premrežena vodno-komunalnom infrastrukturom. U ovom trenutku preko 60 potpisanih projekata vrijednosti oko 25 milijardi kuna jamči  povećanje kvalitete života u tom segmentu kao i zaštitu okoliša i očuvanje prirodnog resursa koji je u Hrvatskoj neizmjerno bitan zbog opredjeljenosti na turizam. Upravo zbog toga podržavamo današnji ugovor i drago nam je da će i Dikljani i mještani drugih naselja obuhvaćenih ovim ugovorom  po njegovom završetku problem s kojim se suočavaju desetljećima konačno staviti ad acta - istaknuo je ministar u Diklu.

Danas potpisani ugovor najveći je posao unutar Aglomeracije Zadar- Petrčane, ističe direktor Odvodnje Zadar Grgo Peronja: Svečanost je iskoristio i kako bi se prisjetio sljedećeg: Moram se prisjetiti da je u zadnjoj studiji mora u bivšoj državi daleke 1988. Zadar spadao u „crne točke“ skupa s dolinom Neretve, Kaštelanskim zaljevom, Pulom i riječkim akvatorije. Danas se dičimo najboljim rezultatima ispitivanja kvalitete mora na Jadranu i nadam se da će tako i ostati a ovaj projekt je upravo zalog takvom stanju.

Direktor njemačkog izvođača radova Ludwig Pfeiffer ocijenio je kako će izgradnja sustava javne odvodnje biti veliki poticaj i razvoju turizma na zadarskom području, a na konferenciji za novinare u Diklu je rečeno i kako se ubrzano pripremaju i nove aglomeracije na području županije kao što su Biograd, Preko-Kali , Vir i druge.  

Ministar Ćorić o Aglomeraciji Zadar - Petrčane

Komentari