Povratak obiteljskim liječnicima

Povratak obiteljskim liječnicima Povratak obiteljskim liječnicima

Od kada su prije par godina otvoreni hitni bolnički prijemi postali su mjesto višesatnog, a ponekad i cjelodnevnog čekanja na pregled. Statistike pokazuju da veliki broj pacijenata i nije imao razloga za dolazak u hitni prijem. Sustav treba mijenjati jer je izrazito loš, slaže se struka.

Slažu se s tim i liječnici u primarnoj medicini koji podržavaju najavu ministra zdravlja Daria Nakića kako će pacijenti prije odlaska na Hitni bolnički prijem morati prvo obiteljskom liječniku.

   Prije svih ovih reformi i otvaranja hitnih prijema u bolnicama obiteljski liječnici bili su oni kod kojih su pacijenti dolazili na prvi pregled, a potom smo ih po potrebi upućivali u bolnice. "I sve je tada funkcioniralo", podsjeća liječnik obiteljske medicine dr Damir Biloglav.Sada mnogi izravno idu u bolnicu:

 Vi ne možete unaprijed znati koliko je nekom hitno dok ga ne pregledate. Ako ćete pregledati 40 pacijenata, kojima  nije hitno, da bi ste došli do onog 41., kojem je zaista hitno, onda se tom pacijentu u međuvremenu zaista nešto može loše i dogoditi.Zato netko treba napraviti selekciju prije toga, a to smo mi obiteljski liječnici koji svoje pacijente najbolje poznajemo i o njima znamo sve. Dakle, tek kada su oni prošli naš filter i kada su dobili uputnicu za neku hitnu medicinsku intervenciju onda to zaista znači da je riječ o hitnoći i da im treba hitni bolnički prijem.

"U pokušaju da dođu do zdravstvene zaštite pacijenti zaobilaze svog obiteljskog liječnika, dolaze u naš hitni prijem gdje često ne dobiju adekvatnu skrb", kaže voditeljica Hitnog bolničkog prijema u Zadru, dr Melanija Ražov-Radas koja ističe da svega 10 do 12 posto pacijenata koji dođu na prijem i budu zadržani u bolnici:

      Što znači da je više od 50 posto njih koji nisu ni imali razloga doći na Hitni bolnički prijem. Puno je onih koji  su iskoristili mogućnost da bez uputnice, doslovno s ulice, dođu kod nas misleći da će brže i lakše riješiti problem pa i onaj problem kojega i nema. Mi smo zadnja instanca.Hitan bolnički prijem postoji za ljude kojima je život trenutno ugrožen. Sve ostalo može riješiti liječnik obiteljske medicine.

 

 

Komentari