Poznati ovogodišnji dobitnici Plave vrpce Vjesnika

Poznati ovogodišnji dobitnici Plave vrpce Vjesnika

Odluka odbora objavljena je danas, a svečana dodjela tradicionalnog priznanja za pothvate na moru, bit će na proslavi sindikata Pomoraca Hrvatske u Splitu 2. prosinca. Nominirano je šest pothvata u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji.

24-godišnji šibenski vaterpolist Antun Goreta i spasilački tim Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno s posadom helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dobitnici su ovogodišnje "Plave vrpce Vjesnika", tradicionalnog priznanja za posebne pothvate na moru.
Šibenski vaterpolist Antun Goreta (24) je za iznenadne oluje 15. lipnja ove godine iz mora kod Anzija, talijanskog grada udaljenog 50 km od Rima, spasio desetak kupača, među kojima i dvojicu mladih spasioca; učinio je to zajedno s kolegom vaterpolistom Lucom di Rocco, s kojim igra u talijanskom A2 ligašu Latina Anzio. Zbog valova visokih 5-6 metara i jakih morskih struja kupači nisu mogli izaći na pješčanu plažu, a nije pomogao ni živi lanac od stotinjak ljudi, kao ni brzo pristigla dva spasilačka broda te dva helikoptera.

- Akcija HGSS-a i HRZ-a: Unesrećenog s ribarice podigli u helikopter!

Spasilački tim Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i posada transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ),  zajedničkim su snagama spasili unesrećenog ribara s koće „Kordika2“ (21m). Ovo spašavanje  odrađeno je  na otvorenom moru, 17 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, po jakom vjetru i valovima od 3 metra. Posadu helikoptera činili su kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači – stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko. Spasilački tim HGSS-a predvodio je Srđan Vrsalović, uz kojeg su još bili Petronije Tasić, Frane Bebić, Mladen Mužinić, Katja Milišić i David Pivalica. Koliko je operacija bila zahtjevna svjedoči i to da je helikopter sat vremena lebdio iznad ribarice na dvadesetak metara visine. Odluku je obrazložio predsjednik odbora novinar Damir Herceg: 

Damir Herceg o nagrađenima

Komentari