Pravila samoizolacije - pridržavajte ih se

Pravila samoizolacije - pridržavajte ih se

Osnovno pravilo je da ostanete kod kuće i izbjegavate bliski kontakt s drugim ljudima. Bliskim kontaktom smatra se kontakt na udaljenosti manjoj od 2 metra u zatvorenom i manjoj od 1 metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta - upute su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pogotovo izbjegavajte kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, ostankom kod kuće štitite svoje prijatelje, kolege i širu zajednicu. Vaš ostanak kod kuće također doprinosi suzbijanju i sprječavanju širenja virusa.
 
Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža.
capture.jpg
 

Hrvatski državljani telefonski se javljaju nadležnom liječniku obiteljske medicine, a strani državljani teritorijalno nadležnom epidemiologu. Izlazite iz kuće samo ako je nužno i pritom preko nosa i usta stavite maramicu te održavajte potrebnu udaljenost od drugih ljudi. Hranu ili potrepštine neka vam dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač, ali održavajte potrebnu udaljenost od njih (barem 1 metar), prekrijte nos i usta maramicom kod preuzimanja ili nemojte boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave.

Ostali ukućani također moraju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte na način da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene.

Nužno je poštovati mjere samoizolacije! Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru.

 
20462ff3-15d0-4f3b-a026-d756e331550e.png
 
 
 

Komentari