Prazne klupe: "Bez učitelja nema nijednog drugog zanimanja!"

Prazne klupe: "Bez učitelja nema nijednog drugog zanimanja!"

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Treći je dan da se štrajka u osnovnim i srednjim školama u Zadarskoj županiji. Zbog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja danas se štrajka diljem Hrvatske - i to u prosjeku više od 90 posto članova sindikata.

U srednjim školama u Gračacu, Pagu, Obrovcu štrajkaju svi ili gotovo svi. U Gimnaziji Jurja Barakovića jedna osoba ne štrajka, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u štrajku je 69 od 75 djelatnika, visok postotak je i u Pomorskoj školi. Slično brojke su i u zadarskim osnovnim školama.

Danas u školama nakon zvona - tišina. Učenika uglavnom nema, a djelatnici štrajkaju u vrlo visokim postotcima. Štrajka ih čak i više nego u četvrtak. Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže kako su za još veći odaziv zaslužni vladajući:

Zaposlenike u sustavu obrazovanja iziritirala je najava da će se angažirati neki vanjski suradnik da izračuna našu cijenu rada. Dakle, mi moramo uzimati nekog obrazovanog čovjeka sa strane da bi izračunao kolika je plaća obrazovanog čovjeka u Hrvatskoj. To govori o apsurdnosti cjelokupnog sustava i razmišljanja ljudi koji su na vlasti.

Potpora roditelja je ono što prosvjetari redom ističu. U školu jutros djeca uglavnom nisu došla. U Osnovnoj školi Šime Budinića ne štrajka tek jedna učiteljica razredne nastave, a u cjelodnevnom boravku sa svojim učiteljicama su dvije učenice drugoga razreda. One su tijekom jutra crtale i ranije otišle kućama:

U svakom slučaju mora biti netko s djecom. S obzirom na to da smo mi s njima veći dio vremena i inače pa smo tu da im olakšamo i doprinesemo u tom dijelu.

U OŠ Petra Preradovića štrajkalo se također u velikom postotku, 80-ak posto, kaže školska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja, Tatjana Artuković:

Ono što vidite - učenike nema! Broj učenika je u osipanju, što bismo mi tumačili i kao podršku roditelja.

Ono što ravnatelje najviše zabrinjava - ako uskoro sindikati i vladajući ne pronađu rješenje - jest nadoknada, kaže ravnateljica Stanka Pera-Martinac:

Ta nadoknada bi zaista bila opterećenje za učenike jer bi trebali imati nadoknade subotama ili u vrijeme praznika, što mislim da je neprimjereno.

Posljednjih dana pojavile su se i priče da bi se sudskim putem mogla tražiti zabrana štrajka. Danas ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kaže da samo sud o tome odlučuje, a oni zahtjevom samo mogu reći smatraju li da je štrajk opravdan ili ne. Prosvjetari na to - očekivano - gledaju negativno:

Štrajk je naše legitimno pravo i zato mislim da to na sudu neće proći.

Naravno da nismo zadovoljni s time i očekujemo i da će naši nadređeni u sindikatima donijeti odgovore na to.

Bez učitelja nema nijednog drugog zanimanja. Mislim da smo mi oni koji stvaraju nove zaposlenike i ljude koji u konačnici pridonose ovoj državi.

Umjesto da ministar Aladrović kaže da će pozvati predstavnike sindikata na pregovore, on najavljuje radnu obvezu i da će sudski prekinuti štrajk. Mislim da to nije dobro jer stisnuta lopta još više odskače.

A loptu će dodatno stisnuti u visokom obrazovanju. Kako je već spomenuto - oni štrajkaju u četvrtak. U međuvremenu, u osnovnim i srednjim školama od sutra se nastavlja cirkularni štrajk. Neslužbeno, u Zadarskoj županiji ponovno će se štrajkati u srijedu ili u petak.

ŠTRAJK - ZADAR

Komentari