Pred nama je novo izdanje Zadar Outdoor Festivala

Pred nama je novo izdanje Zadar Outdoor Festivala

PR foto

Kraj mjeseca rujna idealno je vrijeme za provesti vikend u prirodi s obitelji te pobjeći nakratko od gradske gužve. Prvi dio jesenskog izdanja Zadar Outdoor Festivala održat će se u Preku na otoku Ugljanu, 25. i 26. rujna, a možete sudjelovati u čak četiri sportske discipline.

- Otok Ugljan oduševio nas je raznolikošću prirode; zemlja, škrapa, šuma, maslinici, more... Sve se to izmjenjuje na trail stazama! Predviđene su tri staze; Bonaca trail dužine 5 km, Mareta trail dužine 10 km te Fortunal trail dužine 21 km pa će u utrci podjednako moći uživati amateri kao i oni željni većih sportskih izazova. Ovo je prilika ne samo da pokažete svoje sportske vještine, već i da otkrijete ljepotu stoljetnih maslinika i uživate u pogledu na plavetnilo Zadarskog kanala – dodaju ZOF-ovci.

Klima otoka Ugljana često se naziva klimom masline i  idealna je za outdoor aktivnosti kroz cijelu godinu. Toplina mora zime čini blagima, a vrela ljeta manje vrućima. Godišnji broj sunčanih dana je oko 120, što znači da je svaki treći dan vedar!

Za natjecatelje u kajaku i SUP-u pripremili su jako zanimljivu rutu koja vas vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća. Ruta je izazovna, a pogled nezaboravan!

Ove godine ZOF-ovci su vam pripremili i novu disciplinu pa će svi ljubitelji visina moći uživati u brzinskom penjanju.

Željina Litica podno Sv. Mihovila na otoku Ugljanu je tristotinjak metara široka stjenovita barijera visine od 10 do čak 60 m. Ambijent podno litice među šumama crnike i prastarih maslina je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag. Posljednjih godina se bilježi nevjerojatan porast zanimanja za sport, posvuda „niču“ dvorane s umjetnim stijenama, raste broj profesionalnih sportskih penjača, a nedavno je donesena odluka o ulasku sportskog penjanja u zajednicu olimpijskih sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. te Parizu 2024.

Osim natjecateljskog dijela festivala, očekuju vas i zanimljive radionice pa se možete prijaviti na kajak radionicu za djecu, jogu te radionicu sportskog penjanja.

No, to nije sve od ovogodišnjeg ZOF izdanja. Dva tjedna kasnije, u subotu, 9. listopada vam pripremamo još jedan zanimljivi trail – Ravni kotari.

- Ovo područje obiluje brojnim kulturno-povijesnim spomenicima i upravo smo ga zato odabrali kao novu lokaciju za održavanje 2. dijela jesenskog izdanja Zadar Outdoor Festivala. Možete birati između dvije kategorije – Trail Prisnac 20 km i Trail Priška 10 km. Inspiraciju za ove nazive smo pronašli u tradicionalnim recepturama specijaliteta po kojima je ovaj kraj poznat – zaključuju iz ZOF-a.

Naša regija poznata je u svijetu kao jedna od najatraktivnijih na Mediteranu, a ono što nastavljamo promovirati je prekrasan krajolik kojeg karakterizira iznimna geografska raznolikost, što ga čini idealnim mjestom za provođenje raznih sportskih aktivnosti na otvorenom.

Tjelovježba i boravak u prirodi ubrzavaju krvotok, oslobađaju endorfine i smanjuju opću razinu stresa. Samo 30 minuta hodanja dnevno može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja; može poboljšati opće raspoloženje i kvalitetu sna, smanjiti stres, tjeskobu i umor. Tjelesno aktivni ljudi suočeni su s do 30% manje rizika da postanu depresivni, a tjelesna aktivnost pomaže u oporavku od depresije.

Na sve ZOF discipline možete se prijaviti putem weba. Sve novosti vezane uz održavanje festivala možete pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Komentari