Predsjednica na Danu Sveučilišta u Zadru

Predsjednica na Danu Sveučilišta u Zadru Predsjednica na Danu Sveučilišta u Zadru
foto:B.Kolega foto:B.Kolega
foto:B.Kolega foto:B.Kolega
foto:B.Kolega foto:B.Kolega
foto: B. Kolega foto: B. Kolega

foto:B.Kolega

Zadarsko sveučilište, jedno od najstarijih u Europi, danas slavi svoj dan. Svečanoj sjednici nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je istaknula ne samo važnost ulaganja u znanje, već i važnost dijaloga u društvu.

Napredna su ona društva koja uvažavaju sveučilišta istaknula je rektorica Dijana Vican: 

Koji će na društvene i gospodarske promjene odgovarati pronalaženjem svoga mjesta vlastitim strateškim smjernicama i na ta način doprinositi razvoju svoje zemlje i razvoju Europe.

Ulaganje u razvoj obrazovanja nije trošak već ulaganje koje donosi višestruku dobit kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Pozdravila je stoga inicijativu rektorskog zbora:

Koji je visoko motiviran za korištenje sredstava EU fondova kako bi se unaprijedila infrastruktura i opremljenost fakulteta i instituta. Podupirem stoga i interdisciplinarni međuresorni pristup ministarstva, u angažiranijem pristupanju dostupnosti korištenja fondova kako bi se osigurala kvalitetnija baza za unaprjeđenje rada svih hrvatskih sveučilišta. 

U Sveučilištu vidim i važnog dionika obnove dijaloga na političkoj i društvenoj sceni – dodala je Predsjednica:

Našem društvu u cjelini nedostaje dijaloga i razumijevanja. Razgovora u kojim se snaga mjeri argumentima i znanjem i stoga upravo sveučilište vidim pokretačem i dionikom oblikovanja kulture dijaloga kao konstruktivnijeg društvenog ozračja. 

Predsjednica Republike je obišla i Gimnaziju Vladimira Nazora gdje je slušala debatu dviju skupina - afirmacijske i negacijske o kažnjavanju političara zbog neispunjenih predizbornih obećanja. Tako je jedan od primjera bio i predsjedničino obećanje o preseljenju ureda: 

Uzeli ste jako dobru temu koju svakako treba razmatrati kako i na koji način , međutim na nju zapravo esencijalno već postoji odgovor. Oni koji kažnjavaju političare bi trebali biti birači na izborima.

Predsjednica se sastala i s  predstavnicima grada koji su joj predstavili najvažnije gradske projekte.

Prilog Božidara Kolege

Komentari