Predsjednica prije odlaska odlikovala zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

Predsjednica prije odlaska odlikovala zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića Predsjednica prije odlaska odlikovala zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je u petak na Pantovčaku, Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije.

Predajući odlikovanje nadbiskupu Puljiću, predsjednica Grabar Kitarović naglasila je da je ono znak priznanja naporaima koje Crkva čini u ostvarenju zajedništva hrvatskog naroda u domovini i svijetu, kao i širenja optimizma i vjere u snagu i ljubav naših ljudi prema Domovini.

Predsjednica je zahvalila nadbiskupu Puljiću za sve čime je doprinjeo ugledu i časti Republike Hrvatske, kao i u njegovanju dobrih i korektnih odnosa hrvatskog društva i vjerskih zajednica, te osobito za aktivnosti Crkve u Hrvata u kulturnom i humanitarnom području i djelovanju.

Primajući odlikovanje, nadbiskup Puljić zahvalio je Predsjednici RH što je tijekom svoga mandata u ozračje politike, koja je često bila kontaminirana muškom agresivnošću, unosila duh ženstvenosti i uljudbenog ponašanja te promicala društveni dijalog i konsenzus kad god je bilo potrebno i moguće. Nadbiskup je pohvalio ideju Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske države kroz „Inicijativu triju mora“ koju je Kitarović pokrenula s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Velered kralja Dmitra Zvonimira slentom i Danicom je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima četvrto mjesto po važnome slijedu u redoslijedu hrvatskih odlikovanja. 

Komentari