Pregledima i druženjem protiv bolesti i depresije

Pregledima i druženjem protiv bolesti i depresije

foto: Filip Brala / Pixsell

Koliko ozbiljno žene shvaćaju program prevencije bolesti dojke ? Ne baš puno, odgovara namKatja Pjaca, poznata zadarska rekreativka, predsjednica Udruge Relax čije članice su i danas šetnjom upozorile na potrebu prevencije opake bolesti.

Udruga za prevenciju raka dojke, Europa Donna Zadar organizirala je danas tradicionalnu šetnju  u povodu Dana ružičaste vrpce. Šetnja je posvećen ranom otkrivanju raka dojke i podizanju svijesti o brizi za zdravlje. Katja Pjaca. Koliko žene ozbiljno shvaćaju program prevencije bolesti dojke ?

         Mislim da ne dovoljno, jer kad se već razboliš zna biti kasno. Treba zdravo živjeti i to na način da ne smiješ postati sjedeći čovjek, da se krećeš, zdravo hraniš i treba odbaciti depresiju na način druženja s dragim ljudima - kaže poznata zadarska Relaxica Katja. 

Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem - upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja. Rak dojke je u Hrvatskoj prvi po učestalosti među ženama, a i prvi uzrok smrti od raka u žena. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2014. godine od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima je 2016. godine umrlo 990 žena.

Rano otkrivanje u početnoj fazi bolesti i ispravno liječenje može u 90% slučajeva osigurati izlječenjeSamopregled dojki od 5. do 10. dana ciklusa trebao bi biti rutina svake žene starije od 25. godina. 

Jednom godišnje treba obaviti i pregled kod specijalista koji može biti samo palpatorni (dodirom) ili liječnik određuje pregled ultrazvukom ili mamografijom. Podizanjem osviještenosti o raku dojke nastoji se upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja te pružiti potporu ženama koje žive s ovom bolešću.

Komentari