Preko tisuću znanstvenih članaka Filozofskog fakulteta na internetu

Preko tisuću znanstvenih članaka Filozofskog fakulteta na internetu

Na mrežnoj izdavačkoj platformi Morepress Sveučilišta u Zadru, od 10. rujna dostupni su digitalizirani „Radovi Filozofskog fakulteta u Zadru“. Preko tisuću znanstvenih članaka objavljenih od 1960. do 2002. godine razvrstano je u šest razdjela.

Obuhvaćena su sljedeća znanstvena polja: filologija, povijest, arheologija, povijest umjetnosti, lingvistika, filozofija, psihologija, sociologija i pedagogija.

Nakon što su skenirani, na „Radovima“ je provedena obrada slika te optičko prepoznavanje znakova, što znači da posjetitelji platforme mogu u potpunosti pretraživati cjeloviti tekst „Radova“.

Digitalizacija i objava „Radova“ rezultat je suradnje Ureda za izdavačku djelatnost, Odjela za informacijske znanosti i Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Zadru te Državnog arhiva u Zadru. Studenti Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru odradili su veliki dio posla, što je uključivalo skeniranje, obradu, optičko prepoznavanje znakova te postavljanje naslova, sažetaka i drugih informacija o člancima na Morepress.

Digitalizirani „Radovi Filozofskog fakulteta u Zadru“ pridružuju se postojećem korpusu aktualnih časopisa i knjiga Sveučilišta u Zadru objavljenih na mrežnoj platformi Morepress, koja je poznata u znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj, ali i šire. Svi znanstveni časopisi i knjige na Morepressu dostupni su u otvorenom pristupu i potpuno besplatni za pregledavanje i preuzimanje. Kao što je slučaj s trenutnim znanstvenim časopisima, „Radovi“ će također biti registrirani u međunarodnim bazama kao što su Google Scholar i Crossref, što znači da će znanstvenici diljem svijeta moći lakše i brže dolaziti do znanstvene produkcije Sveučilišta u Zadru.

Komentari