Prerada morskih delicija uz pomoć robotike

Prerada morskih delicija uz pomoć robotike Prerada morskih delicija uz pomoć robotike

ilustracije: Marikomemrc, foto: Radio Zadar

Potražnja za prerađenom hobotnicom, lignjom, usoljenim inćunima, filetiranom tunom i drugim morskim proizvodima prerasla je mogućnosti postojećeg Marikomercovog pogona . Ovaj riboprerađivač s 29-ogodišnjim iskustvom odlučio je stoga uložiti 30 milijuna kuna u izgradnju novog objekta.

Novi zamah u preradi ribe na širem zadarskom području: zadarska tvrtka  Marikomerc kreće u izgradnju modernog pogona za preradu ribe u Poličniku. Uslijed narasle potražnje za morskim proizvodima koje ova tvrtka iz Poslovne zone Grabi razvozi sve do Novoga Zelanda, odlučili su odmah uz postojeći izgraditi novi proizvodni pogon. Potražnja za prerađenom hobotnicom, lignjom, usoljenim inćunima, filetiranom tunom i drugim morskim proizvodima rezultirala je poslovnom odlukom o ulaganju 30 milijuna kuna u izgradnju novog objekta, kazao nam je izvršni direktor Ivan Dell OrcoRadi se o tehnološki vrlo naprednoj građevini na 4 300 kvadrata, s postojećim pogonom ćemo imati 6 tisuća proizvodno-distributivnog pogona. Takav tip objekta nije do sada sagrađen, radimo na velikom stupnju automatizacije i proizvodnje i logistike, uključena će biti robotika u cilju veće produktivnosti i daljnjeg razvoja.

Izvoze i prema EU, ali i prema Novom Zelandu i Australiji. Ova tvrtka, nakon što je prošle godine realizirala eksluzivan ugovor s Kali tunom te prvi put u Hrvatskoj prerađivala tunu za japanskog partnera (Uoriki), ugovorila je  distribuciju morskih proizvoda s tvrtkom Solander iz Novog Zelanda.  Nažalost njihovim potrebama ne možemo udovoljiti što  bi s novim pogonom trebalo biti riješeno tako da očekujemo veliki razvoj po tom pitanju - kaže Dell`Orco.

Novi  pogon uz postojećih 70-ak , zaposlit će nove djelatnike: 30-ak novih radnih mjesta bi se otvorilo. U drugoj optimalnoj razini proizvodnje do 5 godina po izgradnju tog pogona očekujemo i udvostručenje toga broja .

 A plan je 600 tona  morskih proizvoda godišnje s ovim projektom povećati: Smatramo da će nam se s izgradnjom novoga pogona kapaciteti upeterostručiti, sa 600 na 3 tisuće tona godišnje. 

Za mjesec dana kreću prvi građevinski radovi u Poličniku odakle će Marikomercovi proizvodi u hrvatske hotele i restorane, ribarnice, potom i diljem Europe. Dovršetak novog pogona se očekuje, simbolično, početkom iduće godine kad Marikomerc navršava veliku obljetnicu, 30 godina djelovanja: Dogodine, u veljači 2020. očekujemo završetak radova , kad bi tada dobili uporabnu dozvolu bilo bi to lijepo za 30. obljetnicu osnutka firme - nada se izvršni direktor Marikomerca Ivan Dell Orco.  

O novom ulaganju Marikomerca

Komentari