Preustroj zadarske gradske uprave

Preustroj zadarske gradske uprave

Prema prijedlogu, Upravnih odjela bit će četrnaest, umjesto dosadašnjih trinaest. Jedina novost je osnivanje Odjela za EU fondove. Jedanaest odjela nije mijenjalo ustrojstvo, dok su u trima poslovi preraspodijeljeni.

 

Lokalni izbori održani su potkraj svibnja. Četiri mjeseca kasnije, prva konstituirajuća sjednica gradskoga vijeća, a tek idućega utorka vijećnicima će, po prvi puta, biti predstavljena reorganizacija gradske uprave. Što se čeka? - na naš upit gradonačelnik Kalmeta odgovara kako je i u svojim obećanjima u izbornoj kampanji najavio preustroj za najkasnije 6 mjeseci. Do tada će svi imati vremena prilagoditi se novim uvjetima rada – kazao je, a mi špekuliramo kako je najviše vremena potrošeno zbog toga što koalicijski vuk mora biti sit, a sve ovce na broju.

U prijedlogu preustroja gradske uprave zapravo i nema velikih promjena. Novost je Odjel za EU fondove koji će poticati i pripremati projekte za povlačenje sredstava iz Europskih fondova. Uloga toga odjela biti će i savjetodavna – na usluzi ne samo tvrtkama u vlasništvu ili suvlasništvu grada već i svima drugima koji će za svoje programe pokušati povući što više eura.

Poslovi koji se odnose na poticanje poduzetništva i privlačenje investitora u Zadar, objedinit će se. Tako će dosadašnji odjel za gospodarstvo biti zadužen za obrtništvo, te za poljoprivredu, što je do sada bilo u nadležnosti Odjela za razvitak otoka kojem se u naslovu i obvezama dodaju programi zaštite okoliša.

"Gradska uprava kao servis građana, morala bi biti efikasnija" - izjavio je za Radio Zadar Božidar Kalmeta, a kako efikasnost pojedinih odjela poprilično ovisi o sposobnostima pročelnika, bit će zanimljiv i natječaj koji se za voditelje odjela tek treba raspisati. Kako smo već rekli, reorganizacija gradske predstavit će se zadarskim vijećnicima, a time i javnosti na sjednici idućega utorka, a potom se očekuje javni poziv za buduće pročelnike nove-stare gradske uprave. 

Komentari