Pritisak na bolnice kao krajem prošle godine u najgorim danima pandemije

Pritisak na bolnice kao krajem prošle godine u najgorim danima pandemije

Marko Dimic/PIXSELL

Na jutrošnjem sastanku Stožera civilne zaštite Zadarske županije rečeno je kako je pritisak na zadarsku bolnicu sve veći, kako se dnevno prima do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom. U bolnicama je sada više od 100 oboljelih.

Uskoro će morati otvoriti još jedan COVID odjel što će usporiti redovni rad bolnice te produljiti liste čekanja.  

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru u kojoj su zaraženi s blažom kliničkom slikom, ubrzano puni svoje kapacitete i obje bolnice već su sada prema riječima ravnatelja dosegle razinu oboljelih u drugom valu epidemije.

Dr.Alan Medić , voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar, ovom je prigodom istaknuo da je stanje u bolnicama posljedica stanja na terenu i povećanog broja oboljelih osoba u posljednjih 10-ak dana.

„Ono što je dobro je informacija da nam do kraja mjeseca stiže nešto manje od 20.000 doza cjepiva te da ćemo već idućeg tjedna na cijepilištu Višnjik cijepiti i do 400 ljudi na dan. Docjepljivanje na Višnjiku kreće 12. travnja , a s dozama koje nam stignu u svibnju i u suradnji s liječnicima obiteljske medicine koji cijepe svoje pacijente mogli bi dnevno cijepiti i do 1000 ljudi. Na taj način bi, kao što smo i planirali, do sredine lipnja ove godine procijepili 50 posto stanovništva naše županije. I to je jedini način na koji možemo zaustaviti ovu epidemiju."

Komentari