Prof. Đelalija o krpeljima i pčelama

Prof. Đelalija o  krpeljima i pčelama

"Kod uboda krpelja moj savjet je da ga se mora izvaditi u cijelosti. Finom pincetom polako i smireno ga odstraniti bez trganja i povlačenja. Ne mazati. Nekada se savjetovalo mazanje bilo petrolejem ili nekim uljima, ali krpelj na taj način može biti podražen i on će sekret izlučiti što možda ne bi napravio da nije bio uznemiren."

Koliko se moramo bojati uboda pčele upitali su se mnogi nakon vijesti o smrti 44 godišnjeg Zadranina Marka Bulića, koji je za samo 10 minuta preminuo nakon uboda pčele. 
Kakva su nam prijetnja pčele ili pak krpelji u toplim danima koji nam, unatoč današnjoj buri, tek slijede ?

  Ovakvi slučajevi vrlo su rijetki,potrebna je brza reakcija, ali kako se sve događa u par minuta tu zapravo nije bilo pomoći.
Pojašnjava voditelj Zaraznog odjela zadarske Opće bolnice prof. dr Boris Dželalija :

  Inače kod uboda pčele, ose, stršljena ili bumbara potrebno je staviti hladni oblog, a kod uboda pčele izvaditi žalac i pri tom paziti da se pritiskom prstiju ili pincete iz te otrovne vrećice ne istisne sekret. Onda smo tek napravili problem. Najgore je ako se taj ujed dogodi u glavu, vrat, a osobito u krvnu žilu. Upozorenje svima. Dolaze nam lijepi dani i ako ste negdje vani pogledajte u čašu ili bocu koja je duže stajala na stolu da nije neki opnokrilac : osa, pčela unutra jer prijeti da osoba bude ubodena u usnu, jezik i tada je to brza reakcija. Dok dođu liječnici bit će kasno.

Toplo vrijeme i vlaga pogodavalo je i puno većem broju krpelja :

      Kod uboda krpelja moj savjet je da ga se mora izvaditi u cijelosti. Finom pincetom polako i smireno ga odstraniti  bez trganja i povlačenja. Ne mazati. Nekada se preporučalo mazanje bilo petrolejem ili nekim uljima, ali krpelj na taj način može biti podražen i on će sekret izlučiti što možda ne bi napravio da nije bio uznemiren.

Ono što je umirujuće je činjenica da krpelji u Dalmaciji ne prenose teške bolesti, kaže prof Đelalija ,za razliku od drugih zemalja :

      Pa ne samo druge zemlje svijeta, imamo mi na sjeverozapadu Hrvatske, područje Međimurja, okolice Varaždina pa čak i okolice Zagreba gdje je zastupljena Lyme borelioza, bolest koju prenose krpelji. Izaziva teške kliničke oblike, može dovesti i do upale mozga - meningoencefalitisa. Na svu sreću u Dalmaciji nema te bolesti, a hoće li jednoga dana ptice, koje prenose krpelje i ovo područje zagaditi s tim virusima i bakterijama to je otvoreno pitanje.

 

Komentari