Proljetni mraz nanio velike štete u Ravnim Kotarima

Proljetni mraz nanio velike štete u Ravnim Kotarima Proljetni mraz nanio velike štete u Ravnim Kotarima

foto: Zadarska županija

Prema podacima sa županijskih agrometeoroloških stanica, hladna fronta kretala se od Nina preko Ninskih Stanova i Bokanjačkog blata prema Jankolovici i unutrašnjosti županije gdje su se temperature spustile i do - 7°C stupnjeva.

Proljetni mraz koji je prije dva dana (8.4.) s hladnom frontom prešao preko šireg zadarskog područja nanio je veliku štetu poljoprivrednim kulturama Ravnih kotara-objavljeno je na stranicama Zadarske županije:

Prema podacima sa županijskih agrometeoroloških stanica, hladna fronta kretala se od Nina preko Ninskih Stanova i Bokanjačkog blata prema Jankolovici i unutrašnjosti županije gdje su se temperature spustile i do - 7°C stupnjeva. To je prouzročilo veliku štetu na jabukama i koštičavom voću, prvenstveno na trešnjama koje su u fazi cvatnje, kao i na maraskama, breskvama i bajamima koji su u fazi mladog ploda - navodi se u objavi.

Pojedini nasadi koji su na višim položajima te oni koji imaju instalirane sustave za zaštitu od mraza orošavanjem, uspjeli su izbjeći štetu. Za razliku od toga u nekim krajevima, primjerice u Smilčiću, šteta je katastrofalna, dodaje se. Stradalo područje obišao je župan Božidar Longin sa suradnicima, a u obilasku je bio i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić koji je najavio zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode.

 

Komentari