Pronađena "crna kutija", istraga bi mogla potrajati i godinu dana

Pronađena "crna kutija", istraga bi mogla potrajati i godinu dana

VŠetka

O potrazi za pilotom i ostacima helikoptera,te istrazi ove zrakoplovne nesreće bilo je riječi na konferenciji za novinare posebnoga Povjerenstva u vojarni u Zemuniku. Američka strana ponudila je pomoć, dobivene su i instrukcije kako sačuvati određene dokaze.

Američka strana ponudila je pomoć, što nije isključeno da ćemo prihvatiti, rekao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok na današnjoj izjavi za medije o helikopterskoj nesreći kod Zlarina, u kojoj su poginula dva pilota.

Pronađena je takozvana crna kutija helikoptera, a pomoć su u istrazi ponudili US Army i proizvođač helikoptera tvrtka Bell. 

Na pitanje je li nađena crna kutija zapovjednik HRZ-a Michael Križanec rekao je u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku da su nađeni svi materijalni dokazi u smislu digitalnih medija koji će poslužiti za analizu. Dodao je da američka vojska vjerojatno ima software i hardware da spasi podatke. Rekao je da je HRZ stupio u kontakt i s američkom vojskom i tvrtkom Bell kako bi vidjeli koja je to institucija u SAD-u koja bi mogla dati najadekvatniju pomoć.

- Dobili smo određene instrukcije kako sačuvati određene dokaze, kako s njima rukovati i gdje ih poslati, a na istražiteljskom timu je odluka kad, kako i gdje poslati određene materijalne dokaze i iz njih izvući određene analize i animacije - rekao je Križanec. 

Na pitanje postoji li snimka s helikoptera glavni istražitelj Mario Počinok je odgovorio: "Za baš ovaj let nema".

U četvrtak u 11 sati u HNK Zadar bit će komemoracija poginulim pilotima.

Komentari