Protiv pandemije razmjenom knjiga

Protiv pandemije razmjenom knjiga

Kako nema javnih okupljanja, koncerata, književnih večeri, predstava, nema nam druge nego u samoizolaciji gutati propuštene serije, filmove, knjige...poručuje Iva Pejković, predsjednica zadarske udruge ZaPis:

Sama knjižnica 17. ožujka potpuno je zatvorila vrata... Zaduženu građu možete vratiti u trezor ispred središnje knjižnice u ulici Stjepana Radića ili obnoviti zaduženje putem interneta. ( https://www.gkzd.hr/node/16141/) Prestao je s radom i bibliobus.

Tužan prizor nedaleko Gradske knjižnice Zadar gdje je svojedobno udruga CINAZ postavila kućicu za knjige. Inicijativa je zaživjela, no ubrzo su sve knjige nestale iz kućice, a nove nisu stigle.  To je mjesto za puštanje knjiga u svijet, tzv. bookcrossing. Svjetski je to pokret za slobodu knjige.

Temeljen na principu darivanja i slobodne razmjene, ovaj je pokret uspio dokazati da je za populariziranje čitanja prvenstveno dovoljna kreativnost i entuzijazam. A sve je službeno započelo 21. travnja 2001. godine.

Amerikanac Ron Hornbaker uočio je kako na svijetu postoje internetske stranice za praćenje novčanica i fotografija, no da ne postoje i one koje prate knjige. Uz pomoć supruge te kolega Bruce i Heather Pedersen pokrenuo je inicijativu koja je vrlo brzo izrasla u međunarodni pokret s velikim brojem aktivnih članova. Zahvaljujući njima te brojnim volonterima diljem svijeta koji populariziraju ovaj pokret u svojim sredinama, gotovo 9,5 milijuna knjiga trenutno traži svoje čitatelje u 132 zemlje. Aktivnih bookcrossera više je od milijun i pol.

Ovih dana sigurno ste više kod kuće, pa bi bilo lijepo pregledati što imate na vlastitim policama i u ormarima i možda vaša knjiga razveseli nekog novog čitatelja.

Operite ruke, dezinficirajte knjige ... neka zadarska bookcrossing priča zaživi u doba korone!

Komentari