Prvi i pravi potpuni prikaz hrvatske grafike

Prvi i pravi potpuni prikaz hrvatske grafike Prvi i pravi potpuni prikaz hrvatske grafike

"Povijest hrvatske grafike" povjesničarke umjetnosti i dr. znanosti, Mikice Maštrović, prva je knjiga koja ističe bogatu i dugu tradiciju hrvatske grafike, od više stoljeća a ostavila je traga u zemlji i izvan nje.

Ovo kapitalno djelo hrvatske kulture ili grafička biblija, kako je istaknuto na predstavljanju, vodstvo je za studente, ljubitelje i znalce u području grafičke umjetnosti ali i potencijalne simpatizere grafike.

Knjiga od skoro 1000 stranica djelo je koje:

" Popularizira grafiku od kraja 15 stoljeća od suvremene grafike u svim svojim pojavnostima, od knjižne grafike, ex librisa, pojedinačnih listova, grafičkih mapa i knjige umjetnika".

-ističe autorica, zadarska studentica sa zagrebačkom adresom koja se predano primila stvaranju prve ovakve enciklopedije grafike ujedno i vodiča svima koji ili studiraju likovnu umjetnnost ili se po tom pitanju "rekreativci" odnosno ljubitelji. Autorica Maštrović, prvo je knjigu predstavila u muzeju Mimara a onda se okrenula svom Zadru da bi je prikazala na današnji dan.

Razvoju grafike pridonio je studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu - od utemeljenja Akademije 1907. do osnutka Grafičkog odsjeka 1956. ona je bila samo jedan od kolegija studentima Slikarskoga i Kiparskog odsjeka, ispunjen uglavnom litografskim i bakropisnim vježbama.
Neosporno je da moderna hrvatska grafika započinje s Mencijem Klementom Crnčićem, a Tomislav Krizman ga je nadmašio temperamentom, raznovrsnošću motiva i tehničkih postupaka", napominje se u opisu knjige.

U grafici 20. stoljeća tu je niz zapaženih hrvatskih grafičara od Bele Čikoša Sesije, nezaobilaznoga Miroslava Kraljevića, Crnčića i Krizmana, pa sve do suvremenih hrvatskih grafičara kao što su Igor Čabraja, Ivana Franke, Mirjana Vodopija i mnogi drugi. Knjiga potvrđuje kako je hrvatska grafika bila dio zapadnoeuropske kulture premda ona nema zastupljenost u javnom prostoru kako zaslužuje, rekli su gosti predstavljači koji su odali priznanje velikom trudu dr. Maštrović u vremenu i predanosti koje je rezultirala ovim izdanjem.

 

Komentari