Prvi po broju zahvata minimalno invazivne kirurgije prsnog koša.

Prvi po broju zahvata  minimalno invazivne kirurgije prsnog koša. Prvi po broju zahvata  minimalno invazivne kirurgije prsnog koša.
dr Pavić, dr Bačić, dr Karuc dr Pavić, dr Bačić, dr Karuc

foto:S.Dražić

Došli smo do nekih iskustava i znanja koje smo htjeli podijeliti s našim kolegama torakalnim kirurzima u Hrvatskoj. Oni su dobili priliku kroz ovaj tečaj vidjeti izbliza što to znači minimalno-invazivna kirurgija prsnog koša i kako se to radi.

U zadarskoj Općoj bolnici u tijeku je 1. hrvatski tečaj minimalno invazivne kirurgije prsnog koša.
Polaznici su specijalisti torakalne kirurgije iz Hrvatske, a voditelj tečaja je dr Ivan Bačić, specijalist opće kirurgije, subspecijalist torakalne kirurgije koji već niz godina, među rijetkima, operira pacijente s malignim bolestima pluća primjenjujući minimalno invazivnu metodu:

 Kroz protekle godine radili smo na usavršavanju ove metode i usavršili smo je. Došli smo do nekih iskustava i znanja koje smo htjeli podijeliti s našim kolegama torakalnim kirurzima u Hrvatskoj. Oni su dobili priliku kroz ovaj tečaj vidjeti izbliza što to znači minimalno-invazivna kirurgija prsnog koša i kako se to radi. Prvenstveno se to odnosi na velike zahvate na prsnom košu koji se radi kroz minimalno invazivni pristup za pacijente. To je jedna prilika da, osim Zadra, i drugi centri dostignu jedan nivo minimalno invazivne kirurgije koji se danas primjenjuje u svijetu i da Hrvatska ne ovisi samo o jednom ili  dva  centra koji to rade, ističe doc.dr.sc Ivan Bačić. 

Komentari