Prvi pregled naših bio-agro raznolikosti

Prvi pregled naših bio-agro raznolikosti

U Domu Zadarske županije predstavljena je knjiga Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije, prvi takav regionalni pregled agro-bioraznolikosti u nas. Publikacija je nastala u okviru UNDP-ovog projekta Coast, u partnerstvu s ministarstvom zaštite okoliša i uz sufinanciranje Zadarske županije.

Knjiga Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije rezultat je višegodišnjega rada i istraživanja, a opremom i fotografijama poprima enciklopedijski karakter . Suurednik Roman Ozimec, ujedno jedan od autora pojedinih poglavlja u knjizi, ističe:

             Ona i jest enciklopedija. Na nekih 600 stranica s preko 520 taksativno pobrojanih kultivara, to je trenutačno naša spoznaja. Daljnja istraživanja će tu spoznaju dalje modelirati kao što je to u svakoj znanosti ako se u tu granu znanosti i istraživanja bude ulagalo i usmjeravalo.

U Hrvatskoj već imamo nekoliko mogorafija vezanih za pojedine kultivare ali ovakav regionalni pregled agro-bioraznolikosti u nas dosada nije napravljen:

              Čak nemate niti neke radove znanstvene objavljene u nekoj periodici gdje bi se tako nešto obrađivalo, sinergijski i sintetički pristup da se sve moguće spoznaje objedine i slikom i rječju.

Ekološka poljoprivreda, uzgoj izvornih sorti i pasmina, seoski i agro turizam bile su među najzastupljenijim temama projekta Coast, kazao je uz ostalo direktor toga projekta Hrvoje Dokoza, dodavši kako je ukupna vrijednost projekata veća od 200 milijuna kuna:

            Knjiga je veliki doprinos sveukupnom cilju projekta Coast, očuvanju i održivom korištenju bioraznolikosti sa svrhom gospodarskoga razvoja.

Dodajmo kako bi se knjiga Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije uskoro mogla posuditi i u nekoj od knjižnica.

 

Komentari