Prvi zadarski Festival mesa od 17.10. na Tržnici

Prvi zadarski Festival mesa od 17.10. na Tržnici

Festival mesa „Meat me“ organiziraju Turistička zajednica grada Zadra i „Tržnica Zadar“ u suradnji s najvećim i najpoznatijim zadarskim mesnicama te nizom drugih partnera. Prihodi od Festivala će imat će humanitarnu namjenu.

„Meat me“, Festival mesa Zadar 2019. je gastronomska i zabavna manifestacija na kojoj će se predstaviti dio gastronomske tradicije i ponude Zadra i njegovog kraja s jednom glavnom temom – mesnim sirovinama i mesnim jelima koja su nastajala i nastaju na ovim prostorima. Cilj Festivala je obogaćivanje turističke ponude Zadra u posezonskom razdoblju godine, a bit će organiziran 17., 18. i 19.listopada na zadarskoj glavnoj Tržnici na Poluotoku, jednom od najatraktivnijih i najposjećenijih prostora u centru Zadra.

Direktor „Tržnice Zadar“ Tomislav Letinić je na konferenciji za novinare objasnio kako je prostor „Stare pijace“ prvenstveno i uređen za prezentaciju autohtonog nasljeđa zadarskog kraja, pa tako i gastronomskog, a da je osobito zadovoljan da će zadarska tržnice jednog od tri festivalska dana oživjeti i navečer kada će biti organiziran veliki grill party s koncertom grupe „Bang Bang“.
Chef Renato Kraljev objasnio kako će se festivalski program odvijati na tržnici od 10,30 do 13,30 sati sva tri festivalska dana, te da će svaki dan imati svoju temu: prvi dan će to biti janjetina, drugi piletina i pulastar, a treći svinjetina i teletina. U prvom dijelu svakog tematskog dana zadarski će kuhari pripremati tradicionaolna jela od tih vrsta mesa, a u drugom, iza coctail stanke od „Maraskinih“ pića, iste će se vrste mesa pripremati na roštilju. Kuhari koji su angažirani na „Meat Me“ su Klaudio MrkićTomislav Karamarko i Josip Vrsaljko.
Priče na temu mesa i jela od pojedine vrste uz male radionice mesarskog tranširanja i pripreme jela vodit će poznata RTL-ova novinarka Nikolina Radić, a cijeli će program svakog jutra biti popraćen glazbom „u živo“. 

Na konferenciji za novinare organizatori su naglasili kako će sav prihod od prodaje jela biti doniran Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Cijena jela s prilogom bit će 20 kn, cijena salate 5 kn, a cijena pića 10 kn.

Organizatori prvog Festivala mesa „Meat Me“ predviđaju da će se u tri dana, odnosno u tri jutarnja i jednom večernjem programu biti pripremljeno do 2.000 mesnih obroka.
U tri festivalska dana i kuharske radionice „Cooking Class“ biti tematski uklopljene u „Meat Me“ te će u popodnevnim satima biti posvećene jelima pripremljenim upravo od onih vrsta mesa koje će pojedinog dana biti tema zbivanja na „Staroj pijaci“ - izvijestili su iz zadarske Turističke zajednice.

Komentari