Prvo radno tijelo namijenjeno isključivo otocima

Prvo radno tijelo namijenjeno isključivo otocima

Rava, foto: grad Zadar

U Bruxellesu je osnovano Tajništvo za otoke kao rezultat amandmana vrijednog 2 milijuna eura koji je lani podnio zastupnik Tonino Picula. Tajništvo je prvo radno tijelo unutar Europske komisije namijenjeno isključivo otocima, danas je predstavljeno u sklopu Tjedna održive energije u Bruxellesu.

U naredne dvije godine, Tajništvo za otoke ima zadatak izravno pomoći otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava, priopćili su iz ureda zastupnika Picule: 

Europska komisija obvezala je Tajništvo na organiziranje pet setova radionica za otočane kao i dva otočna energetska foruma, kako bi se što više podigla svijest o važnosti korištenja čiste energije.

Otvaranje Tajništva nastavak je svih mojih dosadašnjih akcija s ciljem da naši otočani prijeđu na izvore čiste energije. Izuzetno sam ponosan na amandman koji sam podnio, a kojim smo osigurali 2 milijuna eura za europske otoke. Naša je misija bila pomoći otocima da za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije u najvećoj mogućoj mjeri i tako postanu što autonomniji u njenoj opskrbi, istaknuo je zastupnik Picula, kao govornik na panelu “Prijelaz na čiste izvore energije na europske otoke i šire”.

Komentari