Putuje svijetom i sadi stabla kako bi upozorio na očuvanje planeta

Putuje svijetom i sadi stabla kako bi upozorio na očuvanje planeta Putuje svijetom i sadi stabla kako bi upozorio na očuvanje planeta

Bivši vatrogasac Martin Hutchinson iz Manchestera već 14 godina biciklom putuje po svijetu kako bi upozorio na potrebu očuvanja okoliša. Ispočetka je pješačio, no u međuvremenu se prebacio na bicikl kako bi obišao što više zemalja.

Cilj mu je u svojoj misiji do 2030. obići sve svjetske države. Pješačeći je prošao 34.000 kilometara, a biciklom 22.100 kilometara te prošao kroz 21 državu. U svakoj od zemalja kroz koje je prolazio posadio je stabla, a na Pagu, gdje su ga ugostili tamošnji vatrogasci sadnicu ruže. Vjerni pratitelj mu je pas Starsky, kojega je naučio kako odvajati čepove od plastičnih boca. Krajnji cilj mu je Australija, a do tog udaljenog kontinenta namjerava ploviti iz Indonezije na improviziranom plovilu od plastičnih boca, ali uz pomoć „pedala“. Mi smo ga sreli u Zadru.

Do sada sam posjetio 700 škola, kako bi djecu podučio o važnosti očuvanja okoliša, te se nadam da ću imati prigodu to učiniti i u Hrvatskoj. Moja misija je senzibilizirati javnost o ovoj temi te upozoriti na osobnu odgovornost svakoga od nas, vratiti ljude prirodi i ponovno povezati s predivnim planetom na kojemu živimo. O toj temi ne treba paničariti, ali se treba usredotočiti na suštinu problema, surađivati i tražiti rješenja, ispričao nam je Hutchinson.

Govoreći o požarima koji ovo ljeto haraju Amazonijom, rekao je kako je osobno svjedočio sustavnoj devastaciji amazonske prašume, koju već dvadeset godina uništavaju same vlasti. "Sreća" u nesreći je da se javnost sada jako senzibilizirala za ovaj problem i ako se svaki pojedinac založi za očuvanje prirode, možemo spasiti i prašumu. Zasadimo nova stabla ondje gdje je do jučer gorjelo i tako ćemo spasiti planet, zaključio je britanski humanitarac.

Komentari